Jak pracovat z domu bez nosu zabořeného v lednici

PC

V práci nás často něco ruší a nemůžeme se soustředit. Doma je to jiné. Pokud nás neruší děti, často čelíme nástrahám blízkosti lednice. Zvládáte v době omezeného režimu ovládnout své chutě? Opět je na řadě vyvážená a pravidelná strava.

Všichni, co už delší dobu pracují z domova, se shodují, že je třeba dodržet nějaký harmonogram, jinak se nevyhneme snížené produktivitě práce. Nedoporučuje se zůstávat v pyžamu, ale raději se upravit tak, jako bychom šli ráno do práce. Pak je třeba odolat televiznímu ovladači, brouzdání po internetu nebo na sociálních sítích. Nejtěžší je ale odolat častému navštěvování ledničky.

Kuchyň a lednice
Kuchyň a lednice

Jako v práci

Neustálé ujídání dobrot z ledničky vede k nadváze. Je třeba si naplánovat jídlo tak, jako při docházení do zaměstnání. Ráno se pořádně nasnídat, vyhradit si přestávku na malou svačinku, oběd, odpolední svačinu a den zakončit večeří. Pokud se ale nehýbeme, je třeba snížit počet kalorií a zmenšit porce. Klíčem ke zvládnutí chutí na něco dobrého je zdravá a nutričně vyvážená snídaně i další strava.

Dobré ráno

Před každým začátkem pracovního dne si vychutnejte u stolu dobrou snídani. Celozrnné pečivo, vajíčka, avokádo nebo ovesná kaše s ovocem a oříškovým máslem je ideálním začátkem dne. Snídaně bohatá na proteiny nás zaplní a udrží pod kontrolou hladinu cukru. Dopřejte si pohled z okna ven.

Zrádný kofein

Dejte si pozor na množství kofeinu a dbejte na řádnou hydrataci. Hlídejte si, kolik kávy přes den vypijete. Nevařte si velké množství, ať nevypijete více, než jste zvyklí v kanceláři. Podle odborníků je bezpečné vypít 400 mg kofeinu, tedy asi 4 až 5 šálků kávy denně. U každého je to ale individuální. Záleží i mna tom, v kolik hodin si kávu dopřejete. Při potížích se spánkem pijte kávu jen do 11 až 12 hodin ráno.

káva a kofein
káva a kofein

Hydratace

Podle mnoha studií pijeme velmi málo čisté a neperlivé vody, ale i jiných tekutin. Nedostatečná hydratace je pro organismus důležitá. Hlad je navíc převlečená žízeň a vypít sklenici vody je mnohdy lepší, než se už po několikáté za den vrhat do lednice. Mějte na stole stále láhev či džbánek s vodou. Bude vás to nutit průběžně pít. Pokud vám samotná voda prostě nechutná, dochuťte si ji citronem, okurkou či mátou. Můžete do ní dát i kousky ovoce nebo ji vyměnit za neslazený čaj.

Zdravé svačiny

Místo vyjídání ledničky si nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny. Smoothies vás naplní energií, ale počítá se jako plnohodnotné jídlo, protože obsahuje velké množství koncentrovaných živin. Zeleninového si dopřejte 400 ml a ovocného jen 200 ml. V případě chuti na sladké zvolte bobulovité ovoce nebo jablko. Sušené ovoce má hodně cukru. Nejezte jen z nudy, osamocení nebo stresu a zaměstnejte se. Emoce, které s námi cloumají, umí naše stravovací návyky velmi lehce narušit. Klidně ale můžete zůstat jen u tří jídel denně. Hlavně si na jídlo udělejte čas a nejezte jen bezmyšlenkovitě u počítače.

Zelenina koktejl
Zeleninový koktejl

Podpořte imunitu

Jedním z nejlepších způsobů, jak si zvýšit obranyschopnost těla, je stravovat se zdravě a jíst potraviny podporující imunitu. Nezapomínejte proto na červené papriky, které jsou vydatným zdrojem vitaminu C, citrusy, jako grapefruity, pomeranče i mandarinky, ale i česnek, která obsahuje selen. Zkuste i mandle, ořechy a semínka, které umí bránit tělo proti infekci. Brokolice obsahuje velké množství vitaminu A i C a antioxidant glutathion, který brání poškození buněk. Špenát a listová zelenina je plná železa, folátu, vlákniny, antioxidantů i vitaminu C. Jogurt obsahuje přátelské bakterie a jde o účinné probiotikum. Vývar zase zabraňuje infekcím a podporuje imunitní systém.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient