Jak nám může uškodit klimatizace?

Také si parné letní dny nedokážete představit bez klimatizace? V současné době je možností ochlazení se klimatizací, více než dost. Setkáme se s ním v automobilu, práci i v obchodním centru. Většina míst je totiž v těchto parných dnech klimatizovaných a na nás tedy číhá nebezpečí, které má na vině klimatizace na každém kroku. Kdy tedy klimatizace začne tropit více škody než užitku? Špatně nastavená či nevyčištěná klimatizace je také předzvěstí nemilých zdravotních komplikací.

Nepříjemný chrapot

Ano, je jasné, že se v létě bez klimatizace jednoduše nedá obejít. Ovšem pokud rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou činí více než 6 stupňů Celsia, koledujeme si o problém. Prvotním zdravotním problémem, se kterým se můžeme setkat, je chrapot. Ten je důsledkem dlouhodobého vdechování studeného vzduchu, který vydává klimatizace a poškozuje tak takzvaný řasinkový epitel, který je umístěn v dýchacích cestách. Následkem je poté hromadění hlenu a následná ztráta hlasu. Poté nám nezbývá nic jiného, než problém řešit lišejníkovými či medovými pastilkami a také nesmíme zapomenout na vyčištění dané klimatizace.

Nachlazení

Ani onemocnění chřipkou či angínou není v letních měsících vyloučené. Pokud se tedy mylně domníváte, že toto onemocnění vám hrozí pouze v zimě, jste na omylu. Klimatizace se totiž hravě postará o to, aby vaše letní dovolená byla překažena právě rýmou, chřipkou či dokonce angínou. Pokud navíc trpíte oslabenou imunitou, k tomuto onemocnění vám postačí opravdu velmi krátká doba v kanceláři, autě či v obchodním centru. Pokud navíc například v autě sedíte přímo naproti větrání studeného vzduchu, počítejte s tím, že vás mohou potrápit i bolesti kloubů a svalů. Bolest lokte, ramene či kolena tak také není ničím neobvyklým.

Víte, co je syndrom suchého oka?

Říká vám něco pojem, syndrom suchého oka? Ten má totiž co dočinění rovněž s klimatizací. Klimatizace, která vypouští suchý vzduch do ovzduší, může v kombinaci s dlouhodobým díváním se do monitoru vést k syndromu suchého oka. Typickými příznaky tohoto syndromu jsou štípání, pálení, velmi nepříjemné pocity očí a zarudnutí. První pomocí jsou oční kapky, které vám od tohoto nepříjemného problému alespoň částečně uleví.

Nepříjemná bolest hlavy

Únava, nevolnost, bolest hlavy, tak tyto obtíže vám může způsobit právě nevyčištěná klimatizace. Špatně čištěná klimatizace totiž do ovzduší uvolňuje plísně, nečistoty, bakterie a roztoče. Proto je i v případě, kdy máte zapnutou klimatizaci místnost pravidelně odvětrávat. Na čištění klimatizace rozhodně není dobré zapomínat, nepříjemnosti, které poté mohou doprovázet váš zdravotní stav, nejsou ničím příjemným, tudíž kromě optimální teploty na klimatizaci dbejte i o její pravidelnou čistotu a vyhněte se zdravotním následkům.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient