Jak to vypadá, když plýtváme jídlem a když tají ledovce

Organizace pro výživu a zemědělství zveřejnila celosvětové údaje o našem plýtvání jídlem, neboť každoročně v kontejnerech končí alarmující množství potravin. I dnes ale umírají spousty lidí na světě hlady. Přesto vyhodíme tolik jídla, že už váží jako 121 milionů slonů. Kolik jídla ročně vyhodíte vy?

  • nejvíce se plýtvá v Severní Americe až 290 kg na osobu ročně
  • na druhém místě je Evropa s 277 kg potravin na osobu ročně
  • jídlo se ale vyhazuje i v rozvojových zemích, i když je některé z nich hladomor
  • země Jižní Ameriky vyhodí nejvíce ovoce a zeleniny
  • v Severní Afrika vyhodí nejvíce obilí

Spotřebitelé a obchodníci v České republice

Jen obchody v České republice vyhodí 15 % jídla, 1/3 potravin se vyhodí v domácnostech. Každý Čech vyhodí ročně do popelnice 81 kg potravin. Ročně se tak znehodnotí 830 000 t potravin. Asi ½ jídla se překvapivě vyhodí už při výrobě. V Dánsku a Německu již některé obchody prodávají potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti a poškozeným obalem. U nás mohou pouze od roku 2014 supermarkety zdarma darovat zboží potravinovým bankám a pak jej danit 15 %. Jedná tak Tesco nebo Globus. Iniciativa Zachraň jídlo, zase inspirovala obchodníky na prodej křivé zeleniny a ovoce, které se slevou nabízí Tesco, Penny nebo Rohlík.cz.

Aplikace Too Good To Go

Aplikace nabízí levnější jídlo, které by se jinak vyhodilo. Restaurace během dne vyvěšují nabídku s pokrmy, které si lidé mohou vyzvednout za levnější cenu 2 do 4 euro. Přesto nejsou restaurace hlavními plýtvači. Hlad má opravdu velké oči a i proto jídlem plýtváme. Zajímavé je i kolik jídla nechají strávníci v restauracích na talíři, možná by nám stačily menší porce. V jistých restauracích se již méně jídla servíruje a můžete si i bezplatně přidat. Průkopníkem je známý miliardář a filantrop Richard Branson a majitel společnosti Virgin Group. Jídlo si v takových restauracích přidá jen 10 % lidí.

I ty ledovce v Grónsku tají rychleji, než se čekalo

V souvislosti s minulým článkem o množství odpadu a skládkách i dnešními informacemi o plýtvání jídlem, tu máme další fenomén. Větší ozónová vrstva a intenzivnější sluneční záření dělá své.

Vědci nyní objevili důvod tání ledovců. Ví také, proč se největší ledovec severní polokoule barví do černa. Marek Stiber z Přírodovědecké katedry Univerzity Karlovy před několika lety v Grónsku zkoumal. V Grónsku je totiž k vidění tmavý sníh z usazovaných nečistot a tvořícího se porostu řas. Právě tmavá barva urychluje tání.

Tmavě červené až černé zbarvení je způsobeno pigmentem, které řasy používají k ochraně před intenzivním slunečním zářením. Množství řas se odvíjí od teplot v období tání. Nerostou ve sněhu, ale jejich růst začíná, až se oteplí a ke své existenci nutně potřebují tekutou vodu a světlo, aby mohly provádět fotosyntézu.

Tmavá barva mnohem více pohlcuje nynější intenzivnější sluneční záření než dříve, a proto řasy urychlují tání grónského ledovce, který se rychleji zahřívá. V důsledku tání se pak významně zvyšuje hladina oceánů. Od Antarktidy se nyní odlomil obří ledovec o velikosti Moravskoslezského kraje.

To, co je důležité

Kdybychom místo hamounění majetků, které si na onen svět nikdo nevezme, plýtvání a znečišťování řešili důležité věci, měli bychom ze sebe lepší pocit. Byli bychom šťastnější. Kdybychom tolik energie, kterou vynaložíme na zbrojení, války, ničení a pustošení vynaložili všechno to úsilí na zlepšení podmínek na naší planetě, bylo by nám mnohem lépe na duši i na těle. Opravdu je to dobré a zlé, prospěšné a škodlivé v rovnováze, nebo se miska vah nějak potácí?

Zdroj: Jídla, které vyhodíme, je pořád víc. Už váží jako 121 milionů slonů

Zdroj: Méně vyhozeného jídla, křivá zelenina v obchodech a menší porce v restauracích. Svět bojuje proti plýtvání jídlem

Zdroj: Ledovce v Grónsku tají rychleji, než se čekalo. Vědci objevili důvod

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *