Věk a stárnutí podle kondice srdce a mozku

Podle jistých studií se náš věk odvíjí od naší kondice srdce a mozku. Svou únavu ve dvaceti letech nevidíme jako problém, ve čtyřiceti letech už potřebujeme odpočinku mnohem více. Fyzických sil nám postupem času znatelně ubývá a zhoršuje se i naše schopnost soustředění.

Být bez energie

Vědci tvrdí, že energii každé buňce dokáže zabezpečit koenzym Q10. Stejně tak tvrdí, že množství tohoto koenzymu se s postupujícím věkem neustále rapidně snižuje. Fyzicky i mentálně stárneme rychleji. Odvrácená strana kyslíku je velká potíž. Koenzym Q10 je dodavatel kyslíku a tedy energie do buněk našeho těla. Kyslík současně hraje důležitou roli v procesu stárnutí. Volné radikály napadají a poškozují naše buněčné stěny a genetický materiál v podobě DNA. Řetězová reakce způsobuje škody a dokáže přispět ke vzniku různých nemocí. A to je čas pro koenzym Q10.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 patří do skupiny koenzymů nazvaných ubichinony, z latinského ubiquinone neboli všudypřítomný. Ty jsou téměř ve všech buňkách v různých biochemických formách. Molekula má tvar prstence a postranního řetězce. Čím delší je postranní řetězec, tím vyšší je pak číslo koenzymu. V dnešní době bylo mnoha vědeckými studiemi potvrzeno velké množství pozitivních účinků koenzymu Q10 na naše zdraví. Je součástí léčby při chronickém selhávání srdce, hypertenzi, diabetu II. typu, mitochondriálních poruchách, při zvýšeném cholesterolu i při statinové terapii. V kombinaci se selenem podle výzkumů snižuje kardiovaskulární úmrtnost o 54 % u seniorů.

Více energie

Při konzumaci snadno vstřebatelného koenzymu Q10 je mnohem snazší udržet si energetickou hladinu v normálu, předcházet únavě i stresu. Mozek se totiž nedá ošidit. Je spotřebitelem největšího množství tělesné energie a spotřebuje až 25 % z celkového množství. Při zvýšené mozkové aktivitě, jako jsou zkoušky, může koenzym Q10 zajistit optimální kyslíkový a energetický metabolismus. Mozek pak může optimálně fungovat. Výzkum souvislosti mezi hladinou Q10 a kvalitou kognitivních funkcí uvedl švédský lékař Magnus Nylander. Účastníkům studie ve věku 90 let a více měřil krevní hladinu Q10 a ti kognitivně pohotovější měli vyšší krevní hladinu Q10.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient