Jak snížit spotřebu auta?

Pokud se vám zdá, že spotřeba auta v poslední době vzrostla, zkuste ji srazit dolů, abyste byli spokojeni s měsíčními náklady. Existuje několik triků na snížení spotřeby vozu.

Zaměřte se na pneumatiky

Změřte si tlak v pneumatikách. Pokud je jen o 10 % nižší než doporučuje výrobce, může se vám zvýšit spotřeba o 0,5 l/100 km. To za návštěvu benzínové pumpy a přifouknutí kol stojí. Není dobré, když mají pneumatiky přetlak. Pak ztrácejí svou trakci a jsou méně bezpečné. Další pravidlo je mít zimní pneumatiky v zimě a letní v létě. Nezvýšíte si tak zbytečně spotřebu.

Sledujte aerodynamiku auta

Pokud v zimě jezdíte s boxem na lyže na střeše, na léto ji sundejte. Aerodynamika auta bude vyšší a spotřeba mnohem nižší. Vybírejte box s co nejlepšími aerodynamickými tvary. Také nemějte stále během jízdy otevřená okna. Pokud nesnášíte klimatizaci, mohou vám pomoci deflektory na okna, která odpor vzduchu sníží.

Vyprázdněte kufr

Vozit si s sebou neustále v kufru pár desítek kilogramů zbytečností, není zrovna nejrozumnější řešení. Nepříznivě to ovlivňuje vaši spotřebu. Vyhoďte z auta všechny zbytečnosti, které nepotřebujete. Zvyšují vám spotřebu. Zátěž je prostě znát.

Předvídejte a reagujte

Pokud už z dálky vidíte na semaforu červenou, zařaďte neutrál a dojeďte na křižovatku na volnoběh. Prudké brzdění a neustálé rozjíždění zvyšuje spotřebu paliva, proto se snažte situace předvídat. Také nejezděte stylem brzda a plyn na podlaze. Snažte se jezdit, co nejplynuleji to jde.

Vypínejte motor

Nechat motor běžet na volnoběh 10 minut, není úspornější, než kdybyste měli motor vypnutý a zase nastartovali. Odborníci tvrdí, že se vám vyplatí motor vypnout a znovu nastartovat už tehdy, když víte, že budete někde stát déle než minutu.

Povinné ručení a havarijní pojištění

Pokuste se o snížení nákladů na auto také optimalizací svého povinného ručení a havarijního pojištění. Určitě pojistku nerušte, ale snažte se ji získat v co největším rozsahu za co nejvýhodnější cenu. To dokáže také přinést pěknou úsporu. Můžete využít služeb porovnávačů a kalkulátorů mezi jednotlivými nabídkami.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient