Jak si uchovat pocit odpočinku i po dovolené

Proč si udělat dovolenou v exotické zemi

Máte pocit, že i když od návratu z dovolené uběhl jen týden, připadáte si více unavení, než před odjezdem? Podívejte se na to, proč účinky dovolené vydrží jen malou chvíli a jak si pocit čerstvosti lépe uchovat.

Na dovolenou se těšíme, abychom si konečně odpočinuli od každodenního stresu, starostí a stereotypu. Potřebujeme nabrat nové síly. Brzy po návratu zpět ale rychle ztrácíme načerpanou energii. Příjemné psychické rozpoložení se vytrácí, cítíme se vyčerpaní a jsme znovu ve stresu.

Co je příčinou

Nejčastější příčinou je podle odborníků fakt, že od dovolené očekáváme až příliš mnoho. Týden dovolené neodstraní dlouhodobou únavu a přetížení. Účinky proto nemohou trvat věčně. Dovolená má přinášet radost a odpočinek, nezpůsobí nám však sama od sebe změnu v životě. Tu musíme provést my sami.

Nepřiměřené nároky

Dnešní zrychlená doba plná stresu zaměřená na výkon na nás klade nepřiměřené nároky. Obstát v práci, v roli rodičů i ve společenském životě není snadné. Doufáme, že za týden obnovíme síly, které jsme vyčerpávali během celého roku. Chceme se stát jinými, změnit se a žít jinak. Jenže po návratu znovu upadáme do stereotypu. Nahromaděná práce, kterou se snažíme rychle dohnat, nás nesmírně rychle vyčerpá. Je proto třeba upravit pracovní podmínky a organizaci práce. Pravidelně věnovat čas i regeneraci a odpočinku.

Zaměřte se na priority

Nemocí dnešní doby je fakt, že práce v našem každodenním životě zaujímá neustále významnější místo. To se samozřejmě velmi negativně odráží i na dovolené. Na začátku máme problém vypnout a na konci padáme do depresí z toho, co nás zase čeká po návratu. Pokud se navíc snažíme o dovolené dohnat vše, na co jsme neměli během roku čas, dostatečně neodpočíváme. Prioritou by měl být ale právě opravdový odpočinek pro tělo i mysl. Ten je třeba zařadit i do běžného života.

Jak se chovat po návratu

Odborníci doporučují po návratu z dovolené dostatečný pohyb a zařadit do denního harmonogramu více času pro sebe. Je třeba se věnovat příjemným, rodinným a partnerským aktivitám, vztahům, pravidelně se hýbat a chodit do přírody. Relaxovat průběžně. Vyčlenit si čas na sebe, získat od práce odstup a zařadit do života to, co je pro nás opravdu podstatné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient