Ekzém a vše, co jste o něm nevěděli

Co je to ekzém

Jedná se chronický, svědivý zánět, který postihuje pokožku. Projevuje se svědivými zarudlými mapami, které mohou dojít do fáze, kdy se začnou tvořit i mokvající puchýře. Zanícení je neinfekční pro druhou osobu, ale neopatrností si ho můžete roznést na větší část pokožky.

Jak vzniká

Faktorů vyvolávajících ekzém je mnoho. Takzvaný atopický ekzém se projevuje jako alergická reakce. Příčinou může být i malá tvorba ochranné tukové buněčné vrstvy. Pokožka je proto suchá a díky tomu je tak méně chráněna před průnikem infekce nebo alergenů. Alergenů způsobující ekzém může být několik. Od pylu a prachu, přes sliny a srst zvířat až po chemikálie v kosmetice nebo v čistících prostředcích. Ekzém se vám může objevit i používáním nekvalitní kosmetiky, i proto si vždy vybírejte ověřenou kosmetiku a kvalitní kosmetické produkty.

Jak se ekzému bránit

Je vhodné omezit kontakt s alergenem, pokud u vás vyvolává jakoukoliv alergickou reakci. Pokud máte často alergii nebo ekzém, a nevíte co přesně to způsobuje je vhodné se poradit s dermatologem na provedení testu, kde se zjistí přesná příčina vašich problému. Zajímavou možností je také nechat si udělat analýzu pleti, která vás navede k tomu, jak se o svou pokožku starat.

Možné příčiny

Bohužel však příčina ekzému mohou být i takové, jenž nemůžeme ovlivnit. Jako třeba hormonální nestálost, za což může například menstruace nebo porod, Také roční změny počasí, nejčastěji se na našem těle podepisuje podzim a jaro nebo také všudypřítomný a často zmiňovaný stres.

Ekzém u dětí

U malých dětí se nejčastěji ekzém vyskytuje v oblasti hlavy, krku a trupu. V pozdějším věku se přesunuje spíše na ohyby těla, jako jsou třeba loketní a podkolenní jamky, kotníky, krk, a zápěstí a ruce.

Jak ekzém léčit

Naštěstí lze ekzém léčit, nebo alespoň do určité míry zmírnit jeho projevy antihistamiky, které pomáhají mírnit alergickou reakci. Pokud máte horší formu mohou vám pomoci i kortikoidy. Taktéž vám může pomoci pravidelné mazání a hydratace postiženého místa. Vyberte si kvalitní hydratační krém, nebo třeba olej na tělo. Rozhodně se vyhýbejte čemukoliv, co by postižené místo zbytečné vysoušelo. Případně můžete dezinfikovat poraněnou pokožku, která je poškrábaná nebo ošetřit místa po odlupování suché kůže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *