Vybíral jsem respirátor a málem naletěl fake expertovi

Dnes už si to skoro ani nedokážu představit, nicméně ještě před dvěma lety jsme se mohli všichni svobodně procházet venku i po obchodech bez nutnosti nosit zakrytá ústa. Čínský virus však všechno změnil.

I když je už v současné době možné chodit alespoň venku bez ochranné pomůcky, na úřadech, v kinech, obchodech a v mnoha dalších institucích je stále nezbytné nosit respirátor.

Přechod z roušek na respirátory

Asi jako většina světa, i já jsem netrpělivě sledoval takřka všechny zprávy o dění v Číně, následně pak v Itálii a dalších zemích, které byly mezi první zasažené zákeřným Covidem.

Takřka apokalyptické výjevy mi často nedávaly spát, takže když nám bylo státem nařízeno nosit mimo domov zakrytá ústa šálou či rouškou, bral jsem to jako samozřejmost a trochu se mi i ulevilo.

Nicméně čím více jsem se o problematiku roušek zajímal, tím více mi bylo jasné, že mají hlavně psychologický efekt a samotný virus nedokáží zadržet. Jakmile pak dorazila po klidném létě další vlna, která mé spoluobčany kosila po tisících, ani jsem se nedivil, když vláda nařídila povinné nošení respirátorů. Vzhledem k překotnému vývoji v jiných zemích jsem se ještě v době letního klidu a míru rozhodl být trochu iniciativní a nakoupit si preventivně pár respirátorů do zásoby. Člověk nikdy neví.

Bacha na výběr a psoudoexperty

Chtěl jsem něco kvalitního, takže jsem si nejdříve o této problematice něco prostudoval. Zprvu jsem totiž chtěl koupit levné asijské modely, ale naštěstí jsem dal přednost čerpání informací. Dozvěděl jsem se totiž díky tomu, že jejich nošením nebudu vůbec nijak chráněn, případně jen minimálně.

Procházel jsem si různé články a diskuzní fóra na Facebooku. Narazil jsem i na jedno, které varovalo před různými přeprodejci, fakerespirátory a podobnými šmejdy. Našel jsem tam dokonce i srovnání různých modelů. Jsem ale od přírody nedůvěřivý, tak mne zajímalo, kdo vlastně za testováním stojí. V Česku má certifikaci testovat jen jedna instituce – Výzkumný ústav bezpečnosti práce z Prahy, ta ale nemá s testovanými respirátory, které se na webu prezentují nic společného.

Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem zjistil, že admin této skupiny, nějaký Aaron Günsberger, což je jen přezdívka, protože ve skutečnosti se jmenuje Jan Günsberger, který se letos v únoru pasoval na experta přes respirátory, je ve skutečnosti hodně svébytný motorkář, řezník, hospodský a dřív snad i lihovarník. Chlast, pouštění žilou zvířatům (je to prý totiž židovský košer řezník) a hospoda v centru Prahy asi během lockdownu moc nenesly, vrhnul se tenhle pan podnikatel sám na prodej a přebalování respirátorů. A aby si vyčistil cestu k pohádkovým ziskům (připomeňme, že počátkem krize se prodávaly respirátory za stovky korun), přičemž výrobní cena je pár kaček, založil si “nezávislou zkušebnu”.

Jak vypátral bývalý reportér Reflexu Jiří X. Doležal, toho času píšící pro Fórum 24, byla to zkušebna, jakou svět neviděl. Podobně jako tu naši novou dálnici do Brna nebo jitrničky v té známé pohádce (článek JXD najdete zde: Bájivý řezník… a zde: Shodu respirátorů potvrdili motorkáři). Jak vidět, respirátory jsou hodně horký a divoký zboží, kam se na boj mezi prodejci hrabe souboj kartelů v Kolumbii.

Tak jak si vlastně vybírat?

Přečetl pár článků, zkouknul jsem pár videí – třeba tohle od redaktora Tuny a nakonec jsem dal přednost českému produktu, jenž dokonce ani nebyl dražší, než čínské dovozy. Nebudu tu přímo říkat značku, ať nedělám reklamu:-) Nakonec, každému může sedět nějaký jiný.

Jak však vůbec poznat opravdu dobrý respirátor? Překvapivě nejde o nic složitého.

  1. Chcete-li kvalitní respirátor, kupujte evropské značky, ideálně české. Naopak se vyhněte čínským a obecně asijským výrobkům, které nedosáhly na evropskou certifikaci.
  2. Respirátor vysoké kvality se nikdy neprodává rozbalený, ale vždy musí být každý kousek ve vzduchotěsném obalu. A to i když se prodává v krabici.
  3. Stojí tak akorát. Za dobrý respirátor nemusíte platit stovky korun. Dá se docela dobře sehnat i za jednotky desítek korun. Některé obchody dokonce nabízejí zájemcům i nějaké ty respirátory zdarma.
  4. Musí sedět na obličeji, jinak se mohou skrze různé maličké škvírky dostat do dýchacích cest viry.

Dnes je naštěstí situace už o dost klidnější. Můžeme tomu vděčit očkování a také promořenosti. Nicméně i dnes je stále nutné respirátory na některých místech nosit, a i dnes existuje pořád dost početná skupina lidí, cosi neumí vybrat. Nebo naletí na fake experty…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient