Co budete potřebovat na stavbu terasy

Když budete chtít přistavět k rodinnému domu terasu, bude to obnášet několik zásadních rozhodnutí. Jednak musíte promyslet, jak bude terasa vypadat – měla by odpovídat stylu vašeho domu, případně zahradě a okolí; její velikost by měla být kolem 20 a více metrů čtverečných, abyste na ni dokázali umístit vhodné venkovní posezení, gril, koutek pro děti, rostliny, aj.; musíte zvolit vhodné materiály – kámen, dřevo, dlažbu; rozhodnout se, zda bude zčásti krytá pergolou, a podobně. Tím by mohla končit první fáze.

Také byste si měli nechat vypracovat výkresovou dokumentaci, ale jak známe naše zručné kutily, tak mnozí to zvládnou i bez ní. Vzhledem k tomu, že s novou terasou se do jisté míry změní vzhled vašeho domu, bude pravděpodobně nutné ohlášení stavby; informujte se na příslušném stavebním úřadě – pak byste výkresy potřebovali zcela určitě, byť i jen v laickém provedení.

Pro samotnou stavbu budete potřebovat terasové hranoly a terasová prkna. Optimálním řešení je zvolit stejný druh dřeva pro obojí. Hlavním důvodem je to, že materiál pak bude stejným způsobem a stejně rychle podléhat vlivům počasí a prostředí. Vyberete-li například terasová prkna ze sibiřského modřínu, v žádném případě není vhodné použít smrkové hranoly, které rozhodně nevydrží tak dlouho jako modřín. Když už jsme sibiřský modřín zmínili, patří k těm nejlepším materiálům na výstavbu terasy. Je to dřevo tvrdé, s vysokou hustotou letokruhů, neboť v sibiřských podmínkách roste pomalu. Další výhodou je to, že má málo suků. Navíc neakumuluje teplo, takže prkna se v parných letních dnech nezahřejí tak, jako by se to stalo třeba u dlažby.

Dobrými pomocníky při stavbě terasy jsou distanční podložky a rektifikační terče. Distanční podložka chrání dřevo v těch místech, kde se ponejvíc drží vlhkost – to znamená tam, kde hranol a prkno k sobě těsně přiléhají. Distanční podložky s vylepšenou ventilací vytvářejí prostor, díky němuž může zvlhlé nebo mokré dřevo rychle vysychat. Zjednodušují také montáž prken, neboť mezi nimi vymezují spáru.

Rektifikační terče se využívají tehdy, nemáte-li pod terasou rovný podklad. Lze je použít buď pod celou plochu terasy, anebo jenom v místech, kde je zapotřebí srovnat sklon. Tam, kde je sklon pouze nepatrný, můžete pod hranoly dát granulátové podložky.

Kromě zajištění správného sklonu je možné použitím rektifikačních terčů prodloužit životnost terasy. Díky nim totiž vznikne mezi podkladem a hranoly prostor, který umožní odvětrávání a případně také odtok vody – to znamená, že dřevo celkově chrání před vlhkostí a jejími následky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient