Alibismus a palmový olej

palma

Alibismus a palmový olej

Palmový olej je v poslední době často diskutovaným pojmem. Zcela právem a věřím, že se v této věci něco změní. Ministerstvo zemědělství zaznamenalo několik podnětů k jeho úplnému zákazu používání.

Rozšiřování palmových plantáží vede k ničení deštných pralesů zejména v Indonésii. Indonésie přišla od roku 1990 o 31 milionů hektarů lesních ploch, tedy o stejnou plochu, jakou má Německo.

Pokud to lidem vadí, je to velmi dobré svědectví o tom, že to s námi není zase tak špatné a že nám není tak úplně jedno, co se děje s naším životním prostředím.

Resort zatím sice olej zakázat zřejmě nechce. Potravináři od něj po tlaku zákazníků sami upouštějí a to je velmi dobrá zpráva. Kéž by se postupně začali přidávat další a další.

Palmový olej v posledních letech nahradil ztužené tuky v potravinách, které jsou zdrojem nezdravých transmasných kyselin, alespoň jak se u nich opět uvádí.

Od prosince 2014 musí být na každém výrobku jasně označeno, zda obsahuje palmový olej, nebo jej neobsahuje. Lidé pak mají možnost rozhodnout se sami, zda výrobky s palmovými oleji koupí.

Loni se do Česka dovezlo 16 tisíc tun palmového oleje. V potravinářství se používá v margarínech a polevách sušenek. Dále pak v kosmetickém průmyslu. Nejvíce palmového oleje je spojeno s výrobou biopaliv. Vyrábíme-li ale něco jako bio palivo a necháme při tom zničit tisíce hektarů plic naší planety. Zničíme tak obrovské množství rostlin a necháme zvířata umírat v plamenech, pojem bio dostává poněkud hořký nádech.

Produkty označené certifikátem RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil se označují produkty, kde je použit palmový olej vyrobený bez zbytečného poškození životního prostředí. Co to znamená? Olej nesmí pocházet z původních pralesních oblastí anebo také oblastí s vysokou chráněnou hodnotou. Kdo tato místa definuje, podle jakého klíče a jak moc je toto označení pravdivé a etické se dá těžko zjistit.

Palmový olej obsahuje zhruba 50 % nasycených mastných kyselin a 50 % nenasycených mastných kyselin, tedy půl na půl. Doporučuje se omezovat příjem nasycených mastných kyselin. V České republice je v nadbytku konzumován v podobě palmového oleje nebo i jiných tropických olejů nebo živočišných tuků. Věřím, že je každému jasné, že jde sice o zdraví, ale není zde pouze na prvním místě dle výpočtu o odstavec výš.

Cena palmového oleje roste v důsledku takzvaného El Nino efektu, který v oblasti Indonésie způsobil neúrodu.

Roční kontrakty obchodované v Kuala Lumpur se pohybují kolem 2 650 malajských ringgitů za tunu, to je na naše v přepočtu 16 126 korun. Loni v srpnu stála tuna 1 800 ringgitů.

Palma olejná není jedinou rostlinou, která se v Indonésii pěstuje je zde mnoho komerčních ploch za účelem těžby dřeva a výroby papíru. Dále je půda zdrojem krmiva pro hospodářská zvířata. Palmový olej je výnosnou plodinou, proto je hojně pěstována.

Návrat k řepkovým či slunečnicovým olejům zdraží margaríny. Palmový olej není třeba ztužovat, ostatní se musí upravit. Podle mě to ale stojí za to. Raději si dám chleba pouze se solí a oželím margarín, než abych žila s vědomím, jaká spoušť po nás zůstává. Je úplně jasné, že kácení pralesů ubírá kyslík, přicházíme o spoustu drahocenných rostlin a zvířat a necháváme je umírat v plamenech. O domov i životy také přicházejí místní obyvatelé. Ničíme půdu, měníme podnebí… určitě to není konečný výčet.

Mohu jen vyslat myšlenku a vyslovit přání, aby nám docházely důsledky našich činů ještě dříve, než je vykonáme. Abychom vnímali souvislosti a byli pokorní k darům, které dostáváme. A pokud už z nevědomosti chyby učiníme, abychom je dokázali napravit. Aby vzniklo uvědomění a onen AHA moment, směřující k dalším příštím rozhodnutím. A protože myšlenky jsou věci, zkuste je vyslovit se mnou.

Cena palmového oleje a jeho nahraditelnost

Expert na tuky

Jurečka nechce zakázat olej, výrobci od něj upouští sami

2 názory na “Alibismus a palmový olej”

  1. Pingback: Alibismus a palmový olej – "Nestačím se divit...

  2. Pingback: ALIBISMUS A PALMOVÝ OLEJ – dukatek.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient