Meruňková jádra – zdroj vitaminu B17 – a moje dětství

Meruňková jádra – zdroj vitaminu B17 – a moje dětství

Pamatuji si to už z dětství. Milovali jsme je. Meruňkové pecky jsme rozbíjeli cihlou či kamenem na dvorku a také jsme se o ně hádali. Jé, jak já to milovala! A jak moc na ty časy vzpomínám. Je zajímavé, že spoustu věcí člověk ocení až zpětně.

Máte to taky tak? Jako by nám něco stále říkalo, ještě to není ono… Jakoby nám něco bránilo si danou chvíli užít. Něco pod povrchem a v podvědomí. Přitom jediné co máme je přítomný okamžik. Okamžik teď. A ten je třeba žít naplno.

Přestaňme spěchat a honit se. Co chceme vlastně stihnout? Na poslední metu dorazíme všichni, dřív nebo později, ale všichni. Nemusíme tam být přehnaně brzo. S infarktem na krku, rakovinou v těle a žaludečními vředy. Jasně ono se mi to kecá… asi si to teď říkáte. Ne, ne. I já na to občas zapomínám. Pak se mi ale vybaví některé z chvílí, kdy jsem si opravdu myslela, že můj život končí a zatáhnu za ruční brzdu.

Posunu úkoly, vypínám počítač, přehlédnu neskutečný binec v bytě a jdu relaxovat. Ven, na procházku, na jógu, meditaci, na kávu s kamarádkou, prostě jdu žít. Poslouchat ptáky a čerpat energii slunečních paprsků. Vnímat vůni rozkvetlých stromů, anebo sledovat, jak se v rytmu jógových ásan moje tělo uvolňuje a plesá.

V našem sadu byla zlatavě oranžová barva meruněk spolu se šťavnatou lahodnou chutí pozlacena paprsky slunce. O léčivých účincích jader byli přesvědčeni babička i dědeček. Stále na ně vzpomínám. Nepotřebovali výzkumy a data a přesto věděli kde hledat a co nacházet. Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17. Tohle možná přesně neuměli definovat, ale že jsou zdravá, jsem slýchala stále.

Jezte tedy jádra a to nejen meruňková v jakékoliv podobě. Můžete konzumovat i olej lisovaný za studena z meruňkových jader. Obsahuje mnoho vitaminů ze skupiny B i vitaminu A v přírodní formě. Jádra obsahují látku zvanou laetril, vitamin B17. V roce 1950 jej izoloval americký chemik Ernst Krebs. Laetril obsahuje i polosyntetickou molekulu látky amygdalin.

Obsahuje jej 1200 rostlin a nejvyšší obsah vitaminu B17 je ukryt právě v meruňkových jádrech. Zdravá a přírodní alternativa prevence civilizačních onemocnění spolu se zdravým stravováním a pravidelným pohybem pak dělá divy.

meruňka větev
Průměrné jedno jádro meruňky obsahuje přibližně 4 až 5 mg vitaminu B17. Antikarcinogenní síla tohoto malého jadérka má obrovskou sílu. Molekula vitaminu B17 obsahuje dvě jednotky glukózy, cukru, jednu molekulu benzaldehydu a jednu molekulu kyanidu. Ten může být vysoce toxický, ve velkém množství.

Existuje pouze jediná látka, která dokáže odblokovat molekulu B17 a uvolnit kyanid. Enzym zvaný beta-glukosidáza. V nebezpečné míře se v těle nachází pouze v rakovinných buňkách, kde je ve velkém množství. Kyanid z meruňkových jader zaútočí na zdravé i nádorové buňky. Zdravé buňky se schovají do svého úkrytu pod látku zvanou rhodanáza, která kyanid rozkládá.

meruňka mísa
Beta-glukosidáza v nádorových buňkách aktivuje kyanid z jadérek meruněk a ničí přímo jádro samotné rakovinné buňky. To bylo námětem pro knihu Svět bez rakoviny – Příběh vitaminu B17, kterou napsal americký spisovatel G. Edward Griffin.

Příroda léčí, dává nám neskutečné dary a je třeba si jí vážit. Navrátit se k ní a udělat vstřícný krok. I když se vám zdá, že to je krok zpět, není to tak. Přirozená forma je pro nás prostě stále nejlépe stravitelná. A tak to můžete zkusit jako já, vrátit se opět do dětství. Místo pilulek vzít zase cihlu do ruky a rozbíjet meruňková jádra. Jde to ztuha. Měli jsme i zlepšovák. Svěrák v tatínkově dílně. Na tom se skvěle loupala i jádra mandlí z mandloňového sadu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient