S TIBETEM NA TENKÉM LEDĚ

S TIBETEM NA TENKÉM LEDĚ

Tibet

O vlajkách, Tibetu a návštěvě čínského prezidenta se toho napsalo už hodně. Po všech informacích z médií jsme všichni přesvědčení, že Čína je ten zlý hrdina, hrající v historické hře zvané Tibet.

,,REPORTÁŽ Státní návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice proběhla zcela úspěšně. Ohledně porušování lidských práv v Tibetu vítězí fakta nad přesvědčováním. Tak se vyjadřuje velvyslankyně Čínské lidové republiky v Česku Ma Keqing a hned uvádí několik faktů ohledně bývalého nevolnictví a dnešního života v Tibetu. S ParlamentnímiListy.cz hovořila i o chudobě ve světě a závodech ve zbrojení.“

Úhel pohledu a tanec na tenkém ledě

Vrhá to na celou situaci úplně jiné světlo. Média nám říkají to, co chtějí, abychom si mysleli. Kdo z nás v Tibetu žil, aby mohl posoudit, na které straně je pravda? V České republice je otázka Tibetu masivně spojována s porušováním lidských práv v Číně.

Jeho svatost Dalajláma je mi velmi sympatický. Mám ráda jeho neustále dobrou náladu a úsměv. Přečetla jsem spoustu jeho knih a je mým oblíbeným autorem. Skláním se před jeho vzdělaností, inteligencí a duchovností. Protože jsem se již mnohokrát vyjádřila, že jsem věřící, mám i k této víře opravdu blízko, stejně jako ke každé jiné. Všechny kořeny jednotlivých náboženství, nejsou-li zneužity, vycházejí z jednoho bodu a do toho také směřují. Tak to vnímám. Článků o víře zde mám několik.

Namátkou Církev a žaloby, Názor na církevní restituce, Zhoubnost náboženství a Workship.

Tibet2
I proto, je pro mě vyjádření čínské velvyslankyně paní Ma Keqing velmi zajímavé a tato otázka mě zajímá i z duchovního hlediska.

,,Tibet byl za vlády dalajlámů temnější než středověká Evropa.“ Jak se říká, „fakta vítězí nad přesvědčováním.“

Tvrdí, že Tibet je odedávna neoddělitelnou součástí Číny a žádná země ani vláda neuznaly nikdy nezávislost Tibetu.“

Dále si stojí za svým názorem, že Tibet v dobách vlády všech dalajlámů byl vždy teokratickou feudální nevolnickou společností, která byla temnější než Evropa ve středověku. Majitelé nevolníků vpočtu 5 % obyvatelstva, vlastnili většinu výrobních prostředků a materiálního bohatství. 95 % obyvatelstva bylo nevolníky bez jakéhokoliv majetku. Byli bez osobní svobody a lidských práv.

S tímto názorem jasně koresponduje kniha britského válečného zpravodaje jménem Edmund Candler s názvem The Unveiling of Lhasa – Odhalení Lhasy.

Ten na rozdíl od většiny z nás v minulosti navštívil Lhasu, o tehdejším Tibetu píše: „místní obyvatelé žijí stále ještě ve středověku“ a „v této zemi vládne feudalismus, dalajlámové jsou svrchovaní panovníci a zemědělci jsou jejich otroky“. Stejné tvrzení se objevuje v knihách britského obchodního zástupce, který žil mnoho let v Tibetu autora jménem Charles Bell a americký tibetolog Melvyn Goldstein.

Také velvyslankyně tvrdí, že přechod od feudální nevolnické společnosti k moderní civilizované společnosti v Tibetu byl pro lidi z Tibetu obrovským skokem dopředu a skutečnost uvítali. Ruku v ruce vedle rychlého hospodářského rozvoje, je chráněno a předáno i tibetské náboženství, kultura a zvyky.

,,V České televizi byl nedávno vysílán televizní dokument Tibet-střecha světa, který ukazuje ochranu přírodního prostředí Tibetu, tamní kulturní tradice a zvyky a radost ze života jeho obyvatel. Doufám, že čeští přátelé, kterým doopravdy záleží na Tibetu, si přečtou více o jeho dějinách, a pokud budou mít příležitost, tak Tibet i osobně navštíví a přesvědčí se o jeho rozvoji a proměnách.“

Tibet3

Hedvábná stezka

K názoru projektu Hedvábné stezky, který by mohl sloužit k vývozu komunistické ideologie po Eurasii, poslankyně dodává, že Čína od sedmdesátých let minulého století opustila ideologická omezení. Jsou na cestě navazování partnerství, respektu společenského systému, cesty rozvoje, respektuje záležitostí ostatních zemí a trvale usilujeme o mírový rozvoj. Čínou předložená iniciativa „Pásmo a Stezka“ slouží výhradně účelu mírové spolupráce.

Iniciativa „Pásmo a Stezka“ je pokračováním tradice starodávné Hedvábné stezky a jde směrem otevřenosti, inkluze a vzájemnosti. Na iniciativu reagovalo pozitivně víc než 70 zemí a organizací a víc než 30 zemí včetně České republiky podepsalo s Čínou memorandum o porozumění o společné podpoře iniciativy. Jde o „globální plán“, pro rozvoj světové spolupráce.

Poslankyně to vidí tak, že v minulých 30 letech Čína úspěšně vyvedla z chudoby 600 milionů lidí, což ve světové historii snižování chudoby představuje zázrak.

Tibet4

Tak co tedy s vlajkami

V článku Humbuk zvaný Čína, se vyjadřuji k návštěvě Čínského prezidenta. Stále si myslím, že si máme více hledět svého, zametat před svým prahem a budovat vlastní stát, místo kritiky jiných a plivání na jiné.

Možná je dobré, než vyjdeme do ulic s Tibetskou vlajkou navštívit jejich zemi a pár let tam zůstat a zkusit žít.

Jde o další úhel pohledu. Neotřásl mou vírou ani nadějemi v lepší zítřky. Stále věřím, že věci jsou, jak mají, vše má svůj smysl, co vyšlete, se vám násobeno vrátí a v lidech je i hodně dobra, víry a pokory.

Odkaz:
Čínská velvyslankyně pro PL uvádí fakta: Tibet byl za vlády dalajlámů temnější než středověká Evropa

1 názor na “S TIBETEM NA TENKÉM LEDĚ”

  1. Pingback: S Tibetem na tenkém ledě – "Nestačím se divit...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient