Bodový systém

Bodový systém

Dvanáctibodové hranice dosáhlo již 70 000 řidičů a přišlo tím o svůj řidičský průkaz. Z toho cca 65 000 mužů a cca 4 500 žen. Bodový systém je již zavedený 10 let a během něho bylo rozdáno 15 milionů trestných bodů.

Úskalím bylo třeba vybodování během jediné jízdy. Nedodržení přestávky, bezpečnostních pásů, překročení rychlosti a technické nedostatky na vozidle dokázali společně dát dohromady 12 bodů a nešťastník přišel o řidičák.

bodový systém řidiče

To se ale změnilo tak, že při spáchání několika přestupků dostává řidič počet bodů za ten nejtěžší prohřešek. Za vysokou rychlost v opilosti dostane třeba 7 bodů. Tedy za řízení v opilosti. Za překročení rychlosti už body nedostane.

Někteří řidiči také nechápou, že měřený úsek je celý, nikoliv část pár metrů před kamerou.

Nově by vám stav vašich bodů měla přinést i SMS. Třeba formou textu: za nedání přednosti v jízdě dostáváte 4 body. Další forma upozornění by mohla být provedena třeba formou e-mailu.

Navrhované změny v bodovém systému a sankcích (Kč)Chystá se také abnormální zvýšení částek pokut. Inspirována je tato skutečnost třeba Německem. Tady je třeba ale podotknout, že nám k tomu chybí německé platy a to jejich výše.

Pokud budete za jízdy telefonovat a držet telefon v ruce, dostanete 10 000,- Kč.

Budete-li řídit pod vlivem alkoholu či drog, přijdete o řidičský průkaz. Pak se musíte podrobit vyšetření u specializovaného lékaře, který vyloučí, že nejste alkoholik či narkoman.

V návrhu na nový bodovací systém se také uvažuje o individuálním posuzování, kdy bude záviset třeba na věku řidiče, na tom, zda se jedná o řidiče z povolání a jeho druhu zaměstnání. Využito k tomu má být mnoho moderních technologií.

Navrhované změny v bodovém systému a sankcích (Kč)Spousta řidičů nemá přehled o svém bodovém kontě. Dnešní technologie by je o tom měli umět informovat. Měla by být zavedena pouze 3 pásma bodů, tedy 2, 4, 6 oproti dnešní škále 1 až 7.

Jednou za rok ale se můžete zúčastnit kurzu a po jeho absolvování vám budou odečteny 3 body. Nesmíte mít však víc než 10 bodů.  Přestupky nesmí být ohodnoceny více než 6 body.

Pokud se řidič během roku od posledního přestupku nedopustil dalšího, jsou mu odečteny 4 body.

Jak bude nový systém vypadat, se musíme nechat překvapit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient