Velký test nanuků

Že je zmrzlina spíš kalorická bomba než dietní pokrm, ví asi každý. Věděli jste ale, že jedna porce nanuku vám může z dávky cukru, kterou byste měli přijmout za celý den, ukrojit až třetinu? A z celodenní dávky škodlivých nasycených mastných kyselin téměř polovinu? Ukázal to test, do kterého jsme zahrnuli 15 nanuků s ovocnou, většinou jahodovou chutí.

 

Velký test nanuků
Zdroj: Vím, co jím a piju

Zajímalo nás, zda se mezi ledovými pochoutkami najdou takové, které by nám umožňovaly mlsat zdravěji. Podrobně jsme prozkoumali jejich složení a výživové hodnoty uvedené na obalech.  Počítali jsme a porovnávali a došli jsme ke dvěma zásadním závěrům: že jsou přeslazené (to asi moc nepřekvapí) a že obsahují velkou porci škodlivých nasycených mastných kyselin. Pozitivní zpráva je, že existují i zdravější varianty. Hledat je ale musíme mezi těmi nejobyčejnějšími nanuky bez tuků a polev. Říká autorka testování Hana Večerková.

Obsah:

Zdravější mlsání poskytují mražené krémy bez tuku a bez polevy
S cukrem výrobci nešetří
Na vině jsou nekvalitní tuky
Kokosový olej je jádro problému – škodlivosti
Kakaová poleva není čokoláda
Mražený krém v paragrafech
Typologie mražených krémů 
Čokoláda, nebo poleva?
8 rad pro výběr
Co musí být na obalech
Shrnutí o testu

Do testu jsme vybrali 15 jednoporcových nanuků s ovocnou chutí

Kritéria hodnocení: podle údajů uvedených výrobci na obalech jsme vyhodnotili množství tuku anasycených mastných kyselin v nich, obsah cukrů a složení (emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva).

1.- 2. Algida Calippo Strawberry Jahoda
1.- 2. Figo Jahoda
3. Euroice Calimero Orange
4. Míša v Malinách
5 Algida Solero Red Berries
6. Jahody Dione
7. Ballino Smíšek jakodový s tvarohem v bílé polevě
8. Prima Mrož Jahody
9. Bobrrr mražený jahodový krém s tvarohem s bílou polevou
10. Pinko Primáček Jahoda
11. Smíšek jogurtový s borůvkami
12. Pinko Jahody se smetanou v čokoládě
13.-14. Míša Jahodový
13.-14. Mooo! Frozen yoghurt bar with wild berries
15. Magnum Strawbery & White

Na prvních místech našeho nutričního žebříčku skončily levnější produkty – sorbet Figo Jahoda a ovocný krém Callipo Jahoda od Algidy. Ten by si dokonce vysloužil i logo Vím co jím, které je udělováno nutričně vyváženým potravinám podle velmi přísných výživových kritérií. A naopak poslední příčky obsadily populární a podstatně dražší zmrzliny – jahodový Míša, jahodové Magnum a mražený jogurt Mooo!

Zdravější mlsání  poskytují mražené krémy bez tuku a bez polevy – vodové, ovocné a sorbety.

Pro pochopení, proč to tak je, je dobré vědět, že podle platné české vyhlášky existuje šest skupin mražených krémů (Viz Mražený krém) – mléčný, smetanový, s rostlinnými tuky, vodový, ovocný a sorbet. Mléčný (může být označen také jako tvarohový nebo jogurtový) a smetanový obsahuje mléčný tuk (mezi sebou se liší jen jeho množstvím). V mražených krémech s rostlinnými tuky, jak už název napovídá, je mléčný tuk nahrazen rostlinnými tuky. Vedle těchto tří druhů zmrzlin tukových existují ještě další tři skupiny, jejichž základem je voda – nazývají se ovocné, vodové a sorbety. A právě ty mají příznivější výživové skóre. (zpět na obsah)

S cukrem výrobci nešetří

Bez sladké chuti by zmrzlina zcela jistě nechutnala, cukru nám ale výrobci mražených krémů dopřávají skutečně hodně. Kromě řepného cukru používají ještě dextrózu, což je jen jiný název pro hroznový cukr, a velmi si oblíbili glukózové a fruktózové sirupy, připravované z kukuřičného škrobu. „Jsou levnější, ale z výživového hlediska se od cukru nijak neliší,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Cukry tvoří v průměru čtvrtinu výrobku. A většinou jde o přidané cukry, kterých bychom měli konzumovat co nejméně. Část pochází přirozeně ze surovin – z mléka laktóza, z ovoce fruktóza – ale větší část je přidána záměrně. Dokazuje to složení surovin, kde cukr a glukózové sirupy figurují na předních místech.
Sladkým přeborníkem testu je Magnum Strawberry & White – ve 100 gramech má 30 gramů cukru.Jedna porce tak ukrojí 30 procent z množství cukrů, které bychom měli přijmout za celý den. A to už je pořádná dávka, představuje asi tolik jako tři deci slazené limonády. (zpět na obsah)

Na vině jsou nekvalitní tuky

Jahodové Magnum s bílou čokoládou překonalo všechny ostatní i v množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi a zvyšují riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění. Měly by proto podle doporučení výživových odborníků tvořit maximálně třetinu všech tuků, které v jídle přijímáme, tedy asi 20 gramů za den. S jednou porcí zmrzliny Magnum do sebe dostanete téměř polovinu této dávky.
„Problém je v tom, že nasycených mastných kyselin přijímáme obecně daleko víc, než bychom měli,“ říká odbornice na výživu Jana Dostálová. „Jejich velkým zdrojem je mléčný tuk. A nemusíme si přímo mazat máslem, dost jich je i v sýrech nebo jogurtech. Ale především je jíme formou skrytého tuku ve výrobcích, kde se používají palmové nebo kokosové tuky, například v sušenkách, v jemném nebo trvanlivém pečivu s náplní, v různých polevách…“(zpět na obsah)

Kokosový olej je jádro problému – škodlivosti

Ve zmrzlinách nebývá palmový tuk, ale kokosový olej, který obsahuje nejvíce nasycených mastných kyselin ze všech tuků, jak rostlinných, tak živočišných. Má jich dokonce víc než sádlo.
Výrobci používají kokosový tuk nejen kvůli nízké ceně, ale i z technologických důvodů – je tuhý a lépe se zpracovává, dává mraženému krému hladkou jemnou texturu. Z řepkového oleje, který má podstatně lepší složení mastných kyselin, zmrzlinu prostě vyrobit nelze. „Musel by se ztužit, jako se to dělalo dříve. A při ztužování zase vznikají trans mastné kyseliny, které jsou ještě horší než nasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje Jana Dostálová.
Obsah trans mastných kyselin ve zmrzlinách jsme nezjišťovali (ve výživových tabulkách se bohužel uvádět nemusí), ale ani u jednoho vzorku jsme ve složení nenašli částečně ztužené tuky, které by ukazovaly na jejich přítomnost. (zpět na obsah)

Kakaová poleva není čokoláda

Velkým zdrojem nasycených mastných kyselin jsou u mražených krémů také polevy. Nejčastěji to bývá poleva označená jako kakaová nebo tmavá, vypadá a křupe jako čokoláda, ale dala by se spíš nazvat „pačokoládou“, není totiž vyrobena z kakaového másla, ale ze směsi kokosového oleje a trochy kakaového prášku.
Bílá poleva, která se dá snadno zaměnit s bílou čokoládou, nemá z čokoládových součástí ani ten kakaový prášek. Připravuje se z kokosového oleje, cukru, sušeného mléka, emulgátorů a aromat.
Zaujalo nás, že u některých mražených krémů tvoří polevu další vrstva zmrzliny. Například Solero Red Berries je „v malinovém sorbetu“, Míša v malinách je potažen malinovou zmrzlinou. Výrobky, které kombinují několik druhů zmrzliny, jsou vůbec zřejmě dnešním trendem. V testu byla takových většina. (zpět na obsah)

Mražený krém v paragrafech

§ Mražený krém a zmrzlina jsou z pohledu předpisů jedno a totéž. Výrobce si může vybrat, který z obou názvů zvolí.
§ Česká vyhláška (č. 77/2003 Sb.) definuje mražený krém jako výrobek získaný zmrazením směsi připravené většinou z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, který má pevnou nebo pastovitou konzistenci. Prodáván je jen balený.
§ Konzistence musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin. Může obsahovat viditelné částice ochucujících složek v nerozmělněné formě.
§ Při prodeji musí být mražený krém uchováván v teplotě minus 18 °C a nižší v mrazicím zařízení, schopném udržet tuto teplotu.
§ Přepravován musí být dopravním prostředkem, který je schopen dodržet teplotu minus 18 °C a je vybaven přístrojem pro záznam teploty.
§ Vyhláška se vztahuje pouze na výrobky vyrobené v České republice. Mražené krémy vyrobené v jiné členské zemi EU platí národní předpis té země, kde byl výrobek vyroben nebo poprvé uveden do oběhu. (zpět na obsah)
§ Vyhláška dělí mražené krémy na šest skupin:

Typologie mražených krémů

Smetanový: Je vyroben pouze z mléčného tuku (nejméně 8 %), nesmí obsahovat rostlinný tuk.
Mléčný: Je vyroben pouze z mléčného tuku (nejméně 2,5 %), nesmí obsahovat rostlinný tuk. Výraz „mléčný“ lze nahradit názvem mléčného výrobku, který byl použit při jeho výrobě, např. jogurtový nebo tvarohový.
S rostlinným tukem: Mléčný tuk byl nahrazen rostlinným tukem (musí ho být minimálně 5 %), může ale obsahovat i mléčnou složku.
Vodový: Nesmí obsahovat žádný přidaný tuk. Připraven je jen z vody, cukru a ochucující složky. Není stanoven minimální podíl ovoce, takže vodové zmrzliny jsou většinou jen aromatizované a obarvené.
Ovocný: Základem je také voda, musí ale obsahovat nejméně 15 % ovocné složky (u citrusů a exotického ovoce stačí 10 %). Může to být ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek, čerstvý i konzervovaný.
Sorbet: Nesmí obsahovat žádný přidaný tuk. Ovocné složky musí být nejméně 25 % (u citrusů a exotického ovoce stačí 15 %).

Všechny tyto podmínky se týkají jen samotného krému, nikoliv polevy. Takže i u smetanového mraženého krému může najít ve složení rostlinné tuky, protože je třeba potažen kakaovou polevu, která je obsahuje. (zpět na obsah)

Čokoláda, nebo poleva?

Kakaová poleva: Vypadá jako čokoládová, ale nesplňuje podmínky pro čokoládu, vyrobena je z rostlinných tuků a kakaového prášku. Někdy bývá označena také jako „tmavá“.
Bílá poleva: Dá se zaměnit s bílou čokoládou, ale s čokoládou nemá nic společného, není v ní žádná složka z kakaových bobů, vyrobena je z kokosového oleje, cukru, sušeného mléka, sušené syrovátky, za přispění emulgátorů, stabilizátorů a aromat.
Poleva z čokolády: Musí splňovat předpisy pro čokoládu. Hořká čokoláda musí mít nejméně 35 %, mléčná nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, bílá čokoláda obsahuje jen kakaové máslo (minimálně 20 %) bez dalších kakaových součástí. (zpět na obsah)

8 rad pro výběr

1. Neřiďte se jen názvem, všímejte se i skupiny, do které je mražený krém zařazen. Ta nejlépe vypovídá o tom, z jaké základní suroviny je vyroben. Je rozdíl, jestli je na obale napsáno „mražený krém smetanový“, nebo „mražený krém s rostlinnými tuky“.
2. Pokud chcete jahodovou zmrzlinu ze skutečných jahod, nevybírejte si tu, která má v názvu „s jahodovou příchutí“. Místo jahod obsahuje jen aroma. Výjimka z tohoto pravidla je u vanilkové zmrzliny. I když je v ní jen vanilkové aroma, může se nazývat „vanilková“.
3. Pokud máte rádi ovocnou chuť, vybírejte mezi sorbety nebo ovocnými zmrzlinami.
4. Pokud chcete mlsat a zároveň moc nezatížit svůj jídelníček zbytečnými kaloriemi, vybírejte mezi těmi, které neobsahují tuky – jsou to hlavně sorbety a vodové zmrzliny bez polevy.
5. Pokud se chcete jen osvěžit a moc přitom neutratit, vyberte si vodovou. Nebudou v ní jahody, ale bude levná.
6. Pokud chcete polevu z čokolády, a ne z její náhražky z rostlinných tuků, nekupujte si výrobek s „kakaovou“ nebo „bílou“ polevou. Na obale musí být vysloveně uvedeno „čokoláda“, ať už mléčná, hořká nebo bílá.
7. Čtěte složení. Kvalitní výrobky nemívají příliš dlouhý výčet složek, zjednodušeně se dá říct, čím je kratší, tím lépe. Nemá ale smysl počítat množství éček – například emulgátory jsou nutné, díky nim drží zmrzlina tvar a je jemná a hladká bez drobných krystalků ledu.
8. Nikdy nekupujte rozteklé, polámané nebo zdeformované zmrzliny. Vyhněte se mrazicím boxům pokrytým vrstvou ledu nebo s velkými ledovými krystaly. Každý mrazák musí mít na viditelném místě teploměr, abyste si mohli zkontrolovat teplotu. (zpět na obsah)

Co musí být na obalech

§ Jako u všech ostatních potravin nesmí chybět název výrobku, datum minimální trvanlivosti, údaj o složení a množství, skladovací podmínky. Jméno konkrétního výrobce uvedeno být nemusí, místo něj může být prodejce, dovozce nebo distributor.
§ Musí být uvedeno, že jde o mražený krém (zmrzlinu) a specifikováno jaký, např. smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet. Musí být uvedena i použitá ochucující složka, např. vanilkový, jahodový, malinový, kakaový… nebo s borůvkami či tvarohem.
§ Pokud je ochucující složka uvedena v názvu nebo graficky zobrazena na obale, musí být ve složení uvedeno její množství v procentech.
§ Mražený krém, který byl ochucen aromatizující látkou, musí mít v názvu „s příchutí“. Výjimku tvoří vanilkové ochucení, vanilková zmrzlina může být ochucena aromatem.
§ Upozornění na alergeny. Může to být mléko, smetana, tvaroh. Mezi nejznámější alergeny, které by se v mraženém krému mohly objevit, patří ořechy, arašídy, mandle, sója, vejce, lepek atp.
§ Všechny údaje musí být v češtině.
§ Od prosince 2016 musí být povinně na obale i výživové údaje – energetická hodnota, obsah tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli. (zpět na obsah)

 Shrnutí o testu

Do testu jsme vybrali 15 jednoporcových nanuků s ovocnou chutí. Záměrně jsme se snažili zařadit všech šest skupin definovaných vyhláškou pro mražené krémy, které se mezi sebou liší svým složením. Proto je výběr nesourodý a zahrnuje nejrůznější výrobky, které se od sebe hodně liší. Zajímalo nás pouze výživové hledisko, nehodnotili jsme chuť vzorků ani kvalitu surovin.

Hodnocení vychází jen z údajů uvedených výrobci na obalech, žádné analýzy jsme nedělali. Při hodnocení jsme se zaměřili především na množství tuků a nasycených mastných kyselin v nich, obsah cukrů a složení (emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva). Výrobky neznámkujeme, ale seřadili jsme je od nejlepších až po nejméně vhodné výživové hodnoty.

Pro názornost u každého vzorku uvádíme, jak velký díl odčerpá jedna porce z celkového množství, které bychom měli přijmout ve stravě za celý den. Výživové hodnoty jsme nejprve přepočítali na jednu porci a pak jsme spočítali, kolik tato porce vyčerpá z množství energie, tuků, nasycených mastných kyselin a cukrů, které bychom měli podle odborníků přijmout za celý den. Vycházeli jsme přitom z referenčních hodnot po průměrnou dospělou osobu podle Nařízení EU č. 1169/2011 o značení potravin.

Referenční hodnoty příjmu za den:
Energetická hodnota 8 400 kJ/2 000 kcal , tuky celkem 70 g , nasycené mastné kyseliny 20 g ,cukry 90 g (zpět na obsah)

1.-2. Algida Calippo Strawbery Jahoda
1.-2. místo Výrobce neuveden (Unilever)
Cena za balení 19,90 Kč/105ml
Cena za 100 ml  19 Kč
Označení  Mražený krém ovocný jahodový
Složení: voda, jahodová šťáva z koncentrátu 15 %, cukr, glukózový sirup, fruktózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátory (karubin, guma tara), bezinková šťáva z koncentrátu, aroma
Hodnocení odborníka: Ovocný mražený krém bez polevy patří k těm výrobkům, kterým nelze kromě vysokého obsahu cukrů z výživového hlediska příliš co vytknout. Je bez tuku, jen z vody a jahodové šťávy, sladkou chuť dodává cukr a sirupy z kukuřičného škrobu, jahodovou zajišťuje aroma, barvu bezinková šťáva. Jako jediný by splnil přísná kritéria loga Vím co jím. 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kysliny Cukry
 5%  0%  0%  20%

(zpět na obsah)

1.-2. místo Figo Jahoda

1.-2. místo Výrobce

Distributor

Zielona Budka Polsko

ČR-RM Food Trading

Cena za balení 9,90 Kč/80ml
Cena za 100 ml  12,40 Kč
Označení  sorbet jahodový
Složení: voda, jahody 30 %, cukr, glukózový sirup, koncentrát z černé mrkve, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (moučka svatojánského chleba, guma guar), regulátory kyselosti: kyselina citronová, barvivo: karoteny
Hodnocení odborníka: Levný mražený krém ze skupiny sorbetů, které mají nejvyšší podíl ovoce. Z výživového pohledu je nejlepší ze všech testovaných vzorků. Má nízkou energetickou hodnotu, protože neobsahuje žádné tuky. Zato množství cukrů (21 g/100 g) je dost vysoké, u zmrzlin nic překvapivého. Obejde se bez kokosového oleje, nemá totiž žádnou polevu. 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 4%  0%  0%  19%

(zpět na obsah)  

3. místo Euroice Calimero Orange

3. Calimero Výrobce

Prodejce

neuveden

Euroice Food

Cena za balení 5,90 Kč/50ml/50g
Cena za 100 ml  11,80 Kč
Označení  mražený krém vodový s příchutí pomeranče
Složení: voda, cukr, dextróza, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátory: guma guar, karagenan, aroma pomerančové, barviva: beta karoten, koncentrát červené řepy
Hodnocení odborníka: Nejlevnější ze všech testovaných vzorků patří do skupiny vodových zmrzlin. Jak vyplývá ze složení, je to jen aromatizovaná obarvená směs vody a cukru. Chuť pomeranče dodává aroma. Nemá polevu. Z výživového hlediska mu nelze moc vytknout. Neobsahuje žádné tuky, tudíž ani žádné nežádoucí nasycené mastné kyseliny. Energetická hodnota je velmi nízká, obsah cukrů průměrný.
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 4%  0%  0%  13%

(zpět na obsah)

4. místo Míša v malinách

4. Míša v malinách Výrobce Tipafrost Kožichovice (Unilever)
Cena za balení 14,90 Kč/50ml/45g
Cena za 100 ml  29,80 Kč
Označení  mražený tvarohový krém v ovocné malinové zmrzlině (45%)
Složení: tvaroh (35 %), voda, cukr, malinová dřeň (7,6 %), smetana, sušené odtučněné mléko, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin, stabilizátory: karubin, alginan sodný, karagenan, guma guar), glukózový sirup, regulátor kyselosti (kyselina citronová), aroma, kokosový olej
Hodnocení odborníka: Kombinace mléčné (resp. tvarohové) a ovocné malinové zmrzliny, která tvoří polevu. Má příznivou energetickou hodnotu (560 kJ/100 g) i obsah tuků a nasycených mastných kyselin, také množství cukrů je nižší než u většiny ostatních testovaných vzorků. Z výživového hlediska velmi dobrý produkt.  
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 6%  2%  6%  10%

(zpět na obsah)

5. místo Algida Solero Red Berries

5. Solero Výrobce neuveden (Unilever)
Cena za balení 21,90 Kč/90ml
Cena za 100 ml  24,30 Kč
Označení mražený krém s rostliným tukem s jahodovou příchutí s malinovým sorbetem (15%) v malinovém sorbetu (39%)
Složení: obnovené odtučněné mléko, malinová dřeň 19 %, cukr, voda, jahodová šťáva z koncentrátu 8 %, glukózo-fruktózový sirup, kokosový olej, citronová šťáva z koncentrátu 2 %, sušená syrovátka, stabilizátory (karubin, guma guar), barvivo (anthokyany), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), aromata, koncentrát z červené řepy
Hodnocení odborníka: Výrobek, který kombinuje krém z rostlinných tuků s příchutí jahod (obstarává ji trocha jahodové šťávy a aroma) s malinovým sorbetem uvnitř i na povrchu. Sorbet jen z ovoce tvoří víc než polovinu výrobku, takže z výživového hlediska vychází tento nanuk poměrně dobře. Minusem je hlavně vysoký obsah cukru (26 g/100 g). 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny  Cukry
 6%  3%  9%  22%

(zpět na obsah)

6.místo Jahody Dione

6. Jahody Dione Výrobce Agrimex Vestec
Cena za balení 16,90 Kč/60ml/70g
Cena za 100 ml  28,20 Kč
Označení  hluboce zmrazené kousky jahod v kakaové polevě
Složení: jahody (55 %), cukr, kakaová poleva (14 %), voda, kyselina citronová. Kakaová poleva: neztužený kokosový tuk, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (11,5 %), plně ztužený kokosový tuk, emulgátor (slunečnicový lecitin), vanilkový extrakt
Hodnocení odborníka: Liší se od ostatních vzorků, nejde o mražený krém (ten není hluboce zmrazený), ale spíš ovocný protlak. Obsahuje skutečně kousky celých jahod, smíchaných s vodou, cukrem a kyselinou citronovou. Kakaová poleva (není to čokoláda) je z kokosového neztuženého a plně ztuženého tuku, takže by neměla obsahovat trans mastné kyseliny (objevují se u částečně ztužených tuků), nasycených mastných kyselin je ale hodně.
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
7%  9%  28%  19%

(zpět na obsah)

7.místo Ballino Smíšek jahodový s tvarohem v bílé polevě

7.místo Výrobce

Prodejce

neuveden

Lidl

Cena za balení 7,90 Kč/45ml/43g
Cena za 100 ml  17,60 Kč
Označení  mražený krém jahodový s tvarohem v bílé polevě
Složení: jahodový krém (min. 50 % jahody, cukr, smetana, min. 10 % tvaroh, stabilizátory: karubin, guma guar, sodná sůl karboxymethycelulosy), min. 15 % bílá poleva (kokosový olej, cukr, sójová mouka, sušené odstředěné mléko, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: kyselina citronová)
Hodnocení odborníka: Pod značkou Ballino nabízí řetězec Lidl hned několik různých Smíšků. Tento je ovocný mražený krém z jahod doplněný tvarohem a potažený bílou polevou (nikoliv bílou čokoládou) z kokosového oleje. Právě ta má na svědomí vyšší obsah nasycených mastných kyselin. V jedné malé porci jich je 27 procent denního příjmu. Poměrně vysoký je i obsah cukrů (25,7 g/100 g).
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 5%  9%  27%  12%

(zpět na obsah)

8.místo Prima Mrož Jahody

8. místo Výrobce Bidvest Opava
Cena za balení 14,90 Kč/60ml/60g
Cena za 100 ml  24,80 Kč
Označení mražený krém v kakaové polevě
Složení: jahodový krém (min. 60 % jahody, cukr, voda, regulátor kyselosti: kyselina citronová), min. 15 % kakaová poleva (kokosový olej, cukr, min. 14 % kakao se sníženým obsahem tuku, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, aroma)
Hodnocení odborníka: Ovocná zmrzlina z jahod. Těch ale není 60 procent z celého výrobku, jak by mohl někdo chápat, ale 60 procent v jahodovém krému, který tvoří 85 procent, takže jahod je v celém výrobku 51 procent. I to je dost. Zmrzlina má nulový nášleh (objem je totožný s hmotností). Kakaová poleva z kokosového oleje přináší velké množství nasycených mastných kyselin. I cukrů je poměrně hodně (28 g/100 g). 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 6%  9% 29% 18%

(zpět na obsah)

9.místo Bobrrr Mražený jahodový krém s tvarohem a bílou polevou

9.místo Výrobce Tipafrost Kožichovice
Cena za balení 8,90 Kč/45ml/41g
Cena za 100 ml  19,80 Kč
Označení  mražený jahodový krém s tvarohem a bílou polevou
Složení: jahodová dřeň 40 %, bílá poleva 18 % (kokosový olej, cukr, sušené odstředěné mléko 9,5 %, sušená syrovátka, sójová mouka, emulgátor: sójový lecitin, regulátor kyselosti: E330), cukr, tvaroh 8 %, smetana, voda, emulgátor: E471; stabilizátory: E412, E410; koncentrát šťávy z červené řepy, aroma
Hodnocení odborníka: Jahodová zmrzlina značky Albert Quality doplněná tvarohem je potažená bílou tukovou polevou vyrobenou ze směsi kokosového oleje s cukrem, sušeným mlékem a zahuštěná sójovou moukou. Právě ta je zdrojem velkého množství nasycených mastných kyselin. Jedna porce představuje čtvrtinu dávky, kterou bychom měli přijmout za celý den.
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 5%  8%  25%  11%

(zpět na obsah)

10. místo Pinko Primáček Jahoda

10.místo Výrobce Pinko Benešov
Cena za balení 7,90 Kč/50ml
Cena za 100 ml  15,80 Kč
Označení  mražený krém s jahodovou příchutí v bílé polevě
Složení: voda, 24 % bílá poleva (kokosový olej, cukr, sušené odtučněné mléko, emulgátor: sójový lecitin, aroma), cukr, 3,7 % jahodové pyré, glukózový sirup, sušené odtučněné mléko, kokosový olej, emulgátor E471, stabilizátory E412, E410, kyselina: kyselina citronová, barvivo: karmín, aroma
Hodnocení odborníka: Poměrně levný výrobek s minimem jahod, proto je označen „s jahodovou příchutí“, a nikoliv „jahodový“ (jahodové složky by muselo být minimálně 15 %), tady jahodovou chuť zajišťuje především aroma. Obsah cukrů není vysoký, zato množství nasycených kyselin ano, zásluhou bílé polevy z kokosového oleje. Není uvedena skupina výrobku, podle složení by měla patřit mezi mražené krémy s rostlinným tukem.
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 5%  10%  31%  9%

(zpět na obsah)

11.místo Smíšek jogurtový s borůvkami

11.místo Výrobce

Prodejce

neuveden

Lidl

Cena za balení 7,90 Kč/60ml/48g
Cena za 100 ml  13,90 Kč
Označení  mražený jogurtový krém s borůvkami v kakaové polevě
Složení: min. 55 % jogurt, min. 15 % kakaová poleva (kokosový olej, cukr, min. 14 % kakao se sníženým obsahem tuku, sušená syrovátka, emulgátor: sójový lecitin, aroma), cukr, dextróza, min. 3 % borůvkový koncentrát, stabilizátory: mono- a diglyceridy mastných kyselin, acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu; vepřová želatina, aroma
Hodnocení odborníka: Další Smíšek je jogurtový krém ochucený malým množstvím borůvek a obalený kakaovou polevou z kokosového oleje, cukru, kakaového prášku a sušené syrovátky, lecitin zabraňuje oddělení oleje od vody a aroma dodává „čokoládovou“ chuť . Obsah nasycených mastných kyselin je stejně jako u všech zmrzlin s tukovou polevou vysoký. Vysoký je i obsah cukrů.   
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 6%  10%  29%  14%

(zpět na obsah)

12.místo Pinko Jahody se smetanou v čokoládě

12 místo Výrobce Pinko Benešov
Cena za balení 21,90 Kč/110ml
Cena za 100 ml  19,90 Kč
Označení mražený krém smetanový s jahodovým sorbetem v hořké čokoládě
Složení: voda, hořká čokoláda 27 % (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, mléčný tuk, emulgátory: sójový lecitin a polyglycerolpolyricin-oleát; vanilkový extrakt), jahodové pyré, smetana, cukr, dextróza, fruktóza, glukózový sirup, glukózový sirup suchý, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, emulgátor E471, stabilizátory (E412, E410), kyselina: kyselina citronová, barvivo: koncentrát z červené řepy, aroma
Hodnocení odborníka: Jediný zástupce smetanových zmrzlin v testu. Smetanový krém je doplněný jahodovým sorbetem a potažený hořkou čokoládou. Neobsahuje kokosový olej, přesto má vysoký obsah nasycených mastných kyselin – ze smetany, porce je hodně velká, takže z celodenního příjmu „ukrojí“ víc než třetinu. 20 gramů cukrů a 12 gramů tuků v jedné porci také není málo. Ve složení by mělo být uvedeno množství jahod. 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 10%  17%  37%  22%

(zpět na obsah)

13.-14.místo Míša Jahodový

13.místo Výrobce Tipafrost Kožichovice (Unilever)
Cena za balení 14,90 Kč/45ml/38g
Cena za 100 ml  33,10 Kč
Označení  Mražený tvarohový krém jahodový v kakaové polevě
Složení: tvaroh (33 %), kakaová poleva (18 %) [kokosový olej, cukr, kakao se sníženým obsahem tuku (14 %), sušená syrovátka, emulgátor (sójový lecitin), aroma], cukr, jahodová dřeň (16 %), smetana, sušené odtučněné mléko, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (alginan sodný, karagenan, karubin, guma guar), regulátor kyselosti (kyselina citronová), voda, koncentrát z červené řepy, aroma, barvivo (kurkumin)
Hodnocení odborníka: Jahodový Míša se hodně liší od Míši v malinách. Má vyšší obsah tuků a především nasycených mastných kyselin, na rozdíl od svého bratříčka má kakaovou polevu z kokosového oleje, který přináší nežádoucí nasycené mastné kyseliny. Za zmínku stojí i jeho vysoká cena. V přepočtu na srovnatelných 100 ml je nejdražší ze všech.
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 5%  9%  23% 11%

(zpět na obsah)

13.-14.místo Mooo! Frozen yoghurt bar with wild berries

14.místo Výrobce neuveden ( země původu ČR)
Cena za balení 29,90 Kč/105ml/67g
Cena za 100 ml  28,50 Kč
Označení mražený krém jogurtový 61% a sorbet lesní směs 15% v mléčné čokoládě 24%
Složení: jogurtový krém [jogurt 36 % (plnotučné mléko, mléčná bílkovina a jogurtová kultura), diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (karubin, guma guar), regulátor kyselosti (kyselina citronová), aroma], mléčná čokoláda 24 % [cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, bezvodý mléčný tuk, emulgátor (sójový lecitin), vanilin, emulgátor (polyglycerolpolyricin-oleát)], sorbet lesní směs 15 % [pyré ze směsi lesního ovoce 40 % (jahoda 42 %, borůvka 32 %, malina 26 %), voda, cukr, glukózový sirup, fruktóza, dextróza, stabilizátory (mono- a diglyceridy mastných kyselin, karubin, guma guar), koncentrovaná šťáva z červené řepy, koncentrovaná šťáva z plodů černého bezu, regulátor kyselosti: kyselina citronová), aroma]
Hodnocení odborníka: Značky Acaimania se podle svých webových stránek specializuje na výrobky z açai palmy z amazonských pralesů. Tento sorbet je však připraven z mnohem prozaičtější směsi jahod, borůvek a malin. Větší podíl než sorbet tvoří jogurtový krém a poleva z mléčné čokolády. Kombinovaný produkt má nejdelší seznam složek, s celou řadou stabilizátorů, emulgátorů a aromat. Neobsahuje ale kokosový olej, přesto je množství nasycených mastných kyselin hodně vysoké.  
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny  Cukry
 9%  15%  31%  17%

(zpět na obsah)

15.místo Magnum Strawberry & White

15.místo Výrobce neuveden (Unilever)
Cena za balení 24,90 Kč/110ml/90g
Cena za 100 ml  22,60 Kč
Označení mražený krém s rostlinným tukem jahodový s jahodovým krémem 13% v bílé čokoládě 23%
Složení: obnovené odtučněné mléko, cukr, jahodová šťáva 10 %, kakaové máslo, voda, kokosový olej, glukózo-fruktózový sirup, sušené plnotučné mléko, glukózový sirup, máselný tuk, sušené odtučněné mléko, sušené nebo zahuštěné odtučněné mléko, regulátor kyselosti (E330), sušená syrovátka, emulgátory (E471, E442, 476), stabilizátory (410, E412, E407), koncentrát z červené řepy, aromata, bezinkový koncentrát
Hodnocení odborníka: Magnum vede ve všech směrech. Má nejvyšší energetickou hodnotu ze všech (1 189 kJ/100 g), nejvyšší obsah cukrů (27 g/100 g) a nejvíce tuků a nasycených mastných kyselin v jedné porci. Ta je skutečně veliká (váží skoro dvakrát tolik než většina ostatních), kdo ji spořádá celou, vyčerpá si z dávky nasycených mastných kyselin, které by měl přijmout za celý den, téměř polovinu. Možná je zmrzlina dobrá (chuť jsme netestovali), ale z výživového pohledu je nejhorší. 
Jedna porce odčerpá z denní dávky
Energie Tuky Nasycené mastné kyseliny Cukry
 13%  19%  45%  30%

(zpět na obsah)

Autorka: Hana Večerková je novinářka, která se dlouhodobě věnuje spotřebitelským testům. Testy vín, piva a nejrůznějších potravin, které víc než 20 let připravovala pro MF DNES, znají nejen čtenáři tohoto deníku, ale i diváci České televize z pořadů Černé ovce nebo Sama doma.

www.vimcojim.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient