Děti a elektronika?

Tato otázka vyvolává, zvláště v dnešní době, zuřivé debaty. Od jakého věku dát dítěti mobil? Kdy se začne dívat na televizi nebo hrát hry? Záleží hlavně na rodičích a lidech, kteří do výchovy zasahují. A když už tak v jaké denní době by měly děti sledovat televizi?

Odborníci se shodují, že by to mělo být alespoň hodinu před spánkem, protože modré záření, které elektronika vysílá, může zhoršit kvalitu spánku.

Pediatři dále doporučují aby děti ve věku do dvou let vůbec televizi a jinou elektroniku nesledovaly. Dále pak od dvou do pěti let by to mělo být omezeno na maximálně dvě hodiny denně.

Rodiče jsou často varováni také před hrami, které nepříznivě ovlivňují vývoj dětí. Rodiče by proto měli hru prověřit ještě před tím, než ni dítěti dají nebo hru sledovat s dítětem. Dobré je také věnovat se dítěti i když má elektroniku, mladším dětem vysvětlovat proč se co třeba v pohádce děje a pomáhat při hrách.

Není vhodné dávat dítěti elektroniku, když potřebujeme aby se uklidnilo. To by se mělo naučit bez pomoci, protože v dospělosti by na této pomoci mohlo být závislé.

Elektronika navíc není chůva na hlídání dětí, takže je nevhodné děti k televizi “odkládat”, když si chceme udělat volno.

Naopak velmi doporučovanou činností pro rodiče s dětmi je čtení knih úměrných věku dítěte nebo zpívání. Obojí totiž rozvíjí logopedii a slovní zásobu dítěte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient