Z deníčku studentky 17: školní focení

Jak už je téměř pravidlem, na konci školního roku probíhá školní fotografování.

Úroveň této akce se odvíjí podle schopností a ochoty vedení školy, třídního učitele a fotografa. Také je samozřejmě rozdíl, jestli se fotí základní škola nebo škola střední. Na základní škole se většinou preferuje obvyklá fotka skupinky, na které se všichni stejně usmívají.

Ale když přijde focení na střední škole či gymnáziu, to už je trochu něco jiného. Třída si může vybrat kde se bude fotit a téma, jak by se chtěla fotit. Musím uznat, že to není jednoduché, aby se třicet lidí shodlo na tom, jak by  se na fotce chtěli prezentovat. Někdy někoho napadne spásná myšlenka, která všechny ostatní, nebo alespoň většinu ostatních, nadchne a je schválena.

Pro takové téma na focení je důležité aby bylo snadno proveditelné, pokud možno s věcmi které máme běžně doma. Další kritérium je, aby prostředí kde se máme fotit nebylo závislé na přízni počasí. Takže vymyslet venkovní a vnitřní variantu je ideální. Další nezanedbatelný fakt je ten, že výsledná fotka by měla být natolik reprezentativní, aby mohla viset na nástěnce na školní chodbě nebo dokonce aby byla publikovatelná ve školním kalendáři.

Další kapitolou samou pro sebe je focení skupinek či jednotlivců. To dokáže zabrat pěknou chvíli. Což samozřejmě vůbec nevadí, protože focení probíhá většinou v čase vyučování. Teda žákům to nevadí, učitelé mají nejspíš trochu jiný názor…

Složité je sestavit skupinky tak, aby všichni kteří chtějí byli na fotce a zároveň je tam ostatní chtěli. Takže na základní škole jsou to fotky převážně skupinek holčiček, které jsou zrovna nejlepší kamarádky. Na střední škole už se to zas tak moc neřeší, protože v dnešní době mobilů a dostupné techniky se každý může vyfotit jak chce aniž by za to platil fotografovi. Nemluvě o tom, že pomalu ubývá lidí, kteří si fotografie tisknou a zakládají.

Ale stejně je focení jedna z hezkých školních akcí, na které se bude dlouho vzpomínat.

Méně radostná událost v průběhu školního roku, tedy nemoc, byla popsána minulý týden zde: http://www.svobodnyblog.cz/2017/05/denicku-studentky-16-nemoc-prubehu-skolniho-roku/

1 názor na “Z deníčku studentky 17: školní focení”

  1. Pingback: Svobodný Blog – Z deníčku studentky 18: školní slohová práce

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient