5 pádných důvodů, proč je dobré říkat NE

 

Neumíte se stát asertivními a velmi zbytečně tak ztrácíte své síly a energii? Umět odmítat okolí kolem sebe a udržet si tak vlastní hranice, může být pro některé jedince nemyslitelné a místo toho raději pracují do roztrhání těla a neustále kafíčkují se svými kamarádkami, které je zasypávají celou řadou partnerských problémů. Nevyčerpávejte se a naučte se říkat to prosté slovo NE. Uvidíte, že se vám v životě rozhodně uleví a zbude vám velká spousta času pro sebe. Představme si alespoň pět velmi dobrých důvodů toho, proč by bylo dobré toto slovo častěji používat.

Zůstanou vám pouze opravdoví přátelé

Některé ženy nejsou za žádnou cenu schopné, odmítnout svou kamarádku, která si chce postěžovat. Ano, vyslechnout jí jednou a pochopit její situaci je normální, ovšem poslouchat jí každý týden třikrát a přitom si udržet čistou hlavu, je opravdu nadlidský výkon. Probírat své problémy a nedat šanci hovořit o svých problémech druhou stranu, je sobecké a není zdaleka vůbec nic špatného na tom, že své kamarádce řeknete větu, „dnes nemůžu, jdu na masáž, promiň“.

Ušetříte spoustu peněz

Kdo by nechtěl ušetřit nějakou tu korunu rodinnému rozpočtu. Ovšem odolat lákavým slevám v obchodech prostě nejde. Omyl. Pokud budete v ruce držet skvělý kardigan a prodavačka vás bude přesvědčovat o tom, že je to poslední kousek, který vám skvěle padne, řekněte, že ho nechcete. I když po něm vaše srdce bude toužit, zkuste si na tento vytříbený kousek vzpomenout třeba za týden, budete ho ještě stále tak moc chtít? Neumět odmítnout, znamená provětrat svou peněženku a posléze toho litovat.

Zlepší se hodnota vaší práce

Nadřízenému se nelíbí váš projekt? Asi jen těžkou budete hledat slova ve svém repertoáru na to, mu říci jasné ne, nebudu projekt dělat znovu. To raději budete pracovat do úmoru a to jen proto, abyste v něm vzbudili zalíbení a respekt. Ten se ovšem konat nebude, ani kdybyste se rozkrájeli. Řekněte svému šéfovi své jasné hranice, poté bude jasně vědět, že si nenecháte šlapat po hlavě, stejně tak jako mnozí jiní.

Vaše sebedůvěra se zvýší

Když si ve svém životě stanovíte velmi jasné hranice, za které nebudete ochotni nikoho pustit, je nadmíru jasné, že se tím zvýší i vaše sebevědomí. Dáte okolí jasně najevo, že si sami sebe vážíte. Budete vědět, kdy je vám příjemné a ve kterých situacích se cítíte velmi špatně. Uhajte si svůj osobní prostor, je to přesně to, co potřebujete k lepším zítřkům.

Vrátí se vám zpět vaše životní energie

Dávat celý život prostor pouze ostatním a nemyslet na své vlastní potřeby, je unavující. Tito lidé tak velmi často bojují s nedostatkem času, za což si ovšem mohou jednoznačně sami. Veškeré své zásoby energie tak vyčerpají ve prospěch druhých a z ukrojeného koláče jim už nic nezbude. Když ovšem budete zdravě asertivní, můžete si být stoprocentně jisti tím, že energetická kapacita na sebe nenechá dlouho čekat a vy zažijete kýžený pocit štěstí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient