Neřešte to, co si o vás druzí myslí!

 

Nejsem moc tlustá? Můžu si dovolit takto krátkou sukni? Anebo připadám svému okolí dostatečně chytrá? Neustále si v hlavě den, co den přemítáme, jak působíme na své okolí. Jsme schopni utratit tisíce za to, abychom se mohli obléknout do outfitu, který je právě IN a se kterým jistě budeme za hvězdu nejen v zaměstnání. Stavíme domy, kupujeme si luxusní auta na splátky a domníváme se, že uklizeno má v bytě snad každý koho známe, kromě nás samotných. Proč nám tak záleží na názorech ostatních a kde je vůbec prapůvod těchto nelichotivých pocitů, které nám otravují život?

Zárodek tohoto pocitu hledejte v dětství

Každý z nás při narození dostane do vínku určitou dávku sebevědomí. Někdo ho ovšem dostane tak málo, že při sebemenším zaškobrtnutí v životě, se doslova a do písmene zhroutí jako domeček z karet. Naše sebejistota se totiž vytváří postupně a to při prvních poznatcích, které náš mozek dokáže vnímat. Rodiče tak v tomto směru hrají velmi významnou roli. Pokud bylo celé vaše dětství šťastné a bylo prožito v rodině, která vám každý den dávala najevo, že jste pro ni vším, asi nejspíše nebudete mít problém s tím, vážit si sami sebe. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří si lásku museli vždy a za každých okolností zasloužit, budou pro vás reakce okolí na váš vzhled, povahu a postavení hrát velmi významnou roli. Pokud totiž dítě nemůže v dětství dávat najevo své pocity a musí si každou věc zasloužit, jen těžko se v dospělosti nebude chtít lidem zavděčit.

Mocné síly sociálních sítí

Ztratit sebevědomí je v dnešní době daleko lehčí, než tomu bylo dříve. Dnes, v době, kdy sociální sítě hrají v našich životech prim, se jen těžko schováme před zraky svého okolí. Každý o nás ví všechno. Tím, že většina lidí z našeho okolí sdílí na těchto sítích zejména šťastné příspěvky, domníváme se, že všichni se mají o poznání lépe než my. Tudíž se nad fotkami našich známých, kteří si užívají vodních radovánek ve slunné Itálii a po svém návratu se stihnou, ještě podívat do Disneylandu jen bezmocně trápíme a cítíme se být méněcennými. Opak je ovšem pravdou. Ruku na srdce, kdo z nás by na svém profilu zveřejňoval fotky uplakaných dětí, které trápila po celou dovolenou chřipka. Asi jen málokdo. My ovšem díky těmto happy fotkám získáváme dojem, že ostatní se mají lépe a to je špatně. Poté se jim chceme okamžitě vyrovnávat a to i v případě, kdy máme hluboko do kapsy.

Nemáte vlastní styl a přítomnost lidí vás znervózňuje? Přestaňte hrát role!

Vybíráte si oblečení podle toho, co si o vás řeknou ostatní. Bude se líbit partnerovi či kolegyni v práci či ne? Znervózňuje vás přítomnost lidí a sebemenší kontakt s nimi vás dohání k šílenství? Nejste upřímná ke svému okolí a vždy raději říkáte to, co ostatní chtějí slyšet? Pokud se v těchto bodech poznáváte, je nejvyšší čas na to, vystoupit z kruhu rolí, které hrajete a obelháváte pomocí nich nejen sebe, ale i své okolí. Buďte jednou takoví, jací doopravdy jste a přestaňte hrát hloupé role.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient