Avokádo a jeho vliv na zdraví

Avokádo obsahuje bezmála 20 vitaminů a minerálních látek, má nízký obsah cukru, obsahuje vlákninu a pomáhá udržovat pocit sytosti po delší dobu. Je až neuvěřitelně výživné a ceněno hlavně pro svou vysokou nutriční hodnotu. Hlavní složkou je guacamole a avokádo řadíme mezi superpotraviny. Některé jeho druhy váží jen 220 g a jiné 1,4 kg. Obsahuje vitamin K, C, B5, B5, E, A, B1 neboli thiamin, B2 tedy riboflavin, B3 tedy nacin, kyselinu listovou a prvky jako draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď, železo a zinek. Jeden kus má asi 160 kalorií, 2 g bílkovin a 15 g zdravých tuků. Obsahuje 9 g sacharidů z čehož celých 7 g je vláknina, takže má jen 2 g čistých sacharidů a díky tomu je to velmi nízkokalorická potravina. Neobsahuje cholesterol ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků.

Superpotravina jménem avokádo

Avokádo obsahuje mnohem více draslíku než banány, což pomáhá udržet elektrické gradienty v buňkách našeho těla. Ve 100 g najdete 14 % doporučené denní dávky draslíku, banán pouze 10 %. Avokádo obsahuje zdravé mononenasycené mastné kyseliny a má vysoký obsah tuku asi 77 % kalorií je v něm z tuků v podobě kyseliny olejové, což je mononenasycená mastná kyselina, která je i hlavní složkou v olivovém oleji. Ta snižuje záněty a má příznivý vliv na geny spojené s rakovinou. Jeho tuky jsou odolné vůči oxidaci při vaření a je bezpečnou volbou pro vaření. V avokádu se nachází velké množství vlákniny, která výrazně přispívá ke snížení hmotnosti a cukru v krvi a snižuje riziko mnoha nemocí. Rozpustná vláknina má příznivý vliv na přátelské střevní bakterie, nutné pro optimální funkci našeho těla. Ve 100 g avokáda se nachází 7 g vlákniny, což je 27 % doporučené denní dávky. Asi 25 % jeho vlákniny je rozpustné a 75 % nerozpustné.

Avokádo pro zdraví

Avokádo snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, což tvoří prevenci proti ischemické chorobě srdeční, zánětům i špatnému krevnímu tlaku. Lidé, kteří jedí avokádo, bývají zdravější, mají vyšší příjem živin, mají nižší hmotnost, nižší BMI. výrazně méně břišního tuku a více zdravého HDL cholesterolu, což dokazují i studie. Tuk z avokáda vám pomůže čerpat živiny z dalších rostlinných potravin. Některé živiny jsou rozpustné pouze v tuku, jako vitaminy A, D, E, K, spolu s antioxidanty, jako jsou kartenoidy. Přidáním avokáda nebo avokádového oleje do salátu lze zvýšit antioxidační absorpci 2,6x až 15x. Avokádo zvýší nutriční hodnotu ostatních rostlinných potravin, které sníte. Výkonný antioxidant chrání oči, protože obsahuje velký počet antioxidantů, zejména fytochemikálie zvané lutein a zeaxantin. Snižuje riziko šedého zákalu a makulární degenerace u starších pacientů.

Avokádo jako výživa i prevence

Avokádo pomáhá předejít rakovině, snižuje vedlejší účinky chemoterapie u lymfocytů. Extrakt z avokáda inhibuje růst buněk rakoviny prostaty. Obsahuje kyselinu listovou, což je prevence proti rakovině prsu u žen, proti rakovině tlustého střeva, žaludku i slinivky břišní. Výtažky z avokáda a sojového oleje snižují projevy artritidy kostí. Avokádo je výborné pro hubnutí. Avokádo má uklidňující účinky a způsobuje menší chuť k jídlu. Pokud jej jíte dlouhodobě, jde o přirozenou cestu, jak jíst méně kalorií. Má vysoký obsah vlákniny a současně velmi nízký obsah sacharidů. Je to také výborná prevence osteoporózy. Už polovina avokáda zajišťuje asi 25 % denního doporučeného příjmu vitaminu K, nezbytného pro zdravé kosti, který zvyšuje vstřebávání vápníku a zároveň snižuje jeho vylučování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient