Vyvarujte se chyb, které ovlivňují naše zdraví

Je těžké odhadnout, zda to s hygienou přeháníme nebo na ni dbáme dostatečně. Semeniště nemocí číhá venku i u nás doma. Mnohdy o tom nemáme ani tušení.

Pravidelné mytí rukou snižuje riziko respiračních chorob až o 30 %. Ze špinavých rukou hrozí virózy, střevní problémy, ale i žloutenka či toxoplasmóza, ale i listerióza vznikající kvůli špatně zpracovanému kuřecímu masu.

Pravidelné mytí rukou

Například ruce bychom si měly mýt po toaletě, před vařením, po příchodu domů i po cestě hromadnou dopravou. Ruce si máme mýt teplou vodou alespoň půl minuty s mýdlem a řádným opláchnutím. Papírové ručníky a sušáky na ruce snižují výskyt mikrobů téměř o 80 % a jsou vhodnější než vlhké ručníky.

Nesahejte si na obličej a nemněte si oči

Časté sahání na obličej je neblahé, i když pracujete na počítači, telefonu nebo čtete knihu. Dostanete na ruce víc bakterií, než na WC. Pokaždé, když si sáhnete na obličej, přenášíte na něj všechny nečistoty a bakterie. Pak se tvoří akné, ucpané póry a střevní potíže. Před promnutím očí si asi nikdo nejde umýt ruce. Proto si na to dejte pozor a předejděte infekcím očí, zánětům a ječnému zrnu.

Příliš časté sprchování a horké koupele

Horká koupel pokožce moc neprospívá. Z pórů, které se v horku otevřou, se uvolňuje mazivo a pokožka se vysušuje. To může vést až k vyrážkám, svědění a ekzémům. Sprchování 2x a vícekrát denně dráždí pokožku, vysušuje a zvyšuje riziko popraskání kůže, kam se může dostat infekce. Ze zdravotního hlediska je optimální mydlit se jen 2x týdně, jinak stačí voda. Každodenní používání mýdla a šamponů není dobré. Citlivou pleť po koupeli i sprše hydratujte krémem, mlékem či olejem.

Nevhodné mýdlo, vsaďte na klasiku

Při výběru mýdla se zaměřte na nízké pH. Hodně parfémovaná a zásaditá mýdla i sprchové gely dráždí a vysušují pokožku. Klasická tuhá či tekutá neparfémovaná mýdla typu Nivea, Dove nebo Neutro, mycí oleje a gely na intimní hygienu zabírají nejlépe. Vlhčené ubrousky na intimní hygienu nebo odličovací používejte jen výjimečně. Jsou plné chemikálií a parfémů, dráždí pokožku, narušují vlhkost intimních míst a způsobují i záněty. Sázejte na jednoduchost a správnou míru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient