Hledáte nové rodinné auto? Tohle zohledněte při jeho výběru.

Kupovat nové rodinné auto bývá často náročné. Často nevíme, zda vybrat SUV nebo MPV, dieselový nebo benzínový motor, jak by mělo být velké, co mu nesmí chybět a na co nezapomenout.

Vyberte správnou velikost

Při výběru rodinného auta si dejte záležet hlavně na dostatku prostoru na zadních sedadlech. Ideální je, pokud sem můžete umístit až tři dětské autosedačky, případně dvě a jedno místo zůstane volné třeba pro babičku. Takto řešené jsou hlavně modely kategorie MPV automobilů. Jmenovat lze Citroen C4 Picasso či Opel Zafira. V SUV a klasických karosériích typu hatchback, kombi či sedan, je tento prostor menší. Má totiž menší rozvor, protože je umístěn mezi zadními blatníky.

Benzín nebo diesel

Rodinné vozidlo budete nejčastěji používat na krátké trasy. Vozit děti do školky, školy, do kroužků nebo jezdit na nákup. Občas je třeba odvézt babičku a dědečka domů nebo k lékaři. Na tyto situace je lepší benzínový motor, který se při kratších vzdálenostech zahřeje rychleji než dieselový agregát. Navíc naftovému motoru studený provoz nedělá právě nejlépe.

Bezpečnost je prvořadá

Když kupujete nové auto pro rodinu, zajímejte se o mnohem více než o výsledky v crash testů EuroNCAP. Určitě oceníte elektrickou pojistky dveří, asistenční systémy, které pomohou zlepšit vaši bezpečnost, ale i ostatních vozidel a chodců či cyklistů. V případě, že chcete vozit dítě v dětské sedačce vedle řidiče, automobilu nesmí chybět možnost deaktivace airbagu. Chtějte zkušební jízdu. Zkuste si slepý úhel zrcátek i parkování.

Velikost zavazadlového prostoru

V rodinných autech je velmi důležitý zavazadlový prostor. Místo absolutních čísel objemu si raději zajděte kufr vyzkoušet sami. Vezměte sebou kočárek a otestujte si, jak se do vozidla vejde. Velkou výhodou, kterou oceníte zejména při nákupech je zarovnaná nakládacím hrana zavazadlového prostoru. S plnými rukama si nebudete umět vynachválit i dálkové otevírání kufru.

Myslete prakticky

Myslete na detaily, které mohou ovlivňovat konečné rozhodování. Vaše nové rodinné auto by mělo mít gumové rohože místo klasických koberečků. Při mytí oceníte koženkové potahy na zadní straně předních sedadel, které děti s obrovským nasazení okopávají. Pokud budete v showroomu, vyzkoušejte si také tvar zadních dveří. Děti byste měli usadit bez problémů a hlavně bez toho, aby se udeřili do hlavy. Tohle jsou detaily, které bez vyzkoušení nezjistíte.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient