Zdravé potraviny s minimem kalorií

zelenina

Pokud právě hubnete nebo ladíte formu, podívejte se, jaké potraviny obsahují minimum kalorií. Základem jídelníčku by měly být čerstvé potraviny. Dobře se můžete najíst při v kalorickém deficitu.

Bobulovité ovoce

Ovoce je u diety dost tabu, protože obsahuje hodně cukrů. Doporučuje se hlavně dopoledne a vsadit je dobré hlavně na maliny, ostružiny, borůvky, jahody, rybíz, angrešt a jiné bobulovité ovoce. Může být i mražené. Má méně kalorií než ostatní ovoce, obsahují cenné živiny i dostatek vlákniny.

Citrusy

Pomeranč, mandarinka či grep si dejte na snídani nebo na svačinu, ať prostřídáte bobulové ovoce. Doplníte vitamín C a další vitamíny a minerály i vlákninu. Jeden kousek bohatě postačí.

Listová zelenina

Listové zeleniny je mnoho druhů, jako špenát, čekanka, rukola i polníček. Má minimum kalorií, živiny a vlákninu. Pozor si dejte na salátové zálivky, ať se lehké jídlo nestane kalorickou bombou. Vyzkoušejte i zelený celer, zelí a kadeřavou kapustu. Doplňte jej červenou řepou a luštěninami.

Květák

Zkuste jej uvařit, udusit, upéct, vytvořte placičky nebo si udělejte květákovou rýži jako přílohu či rizoto s minimem kalorií. Květák rozmixujte a na pánvi s trochou oleje a cibulky opečte.

Brokolice

Vytvořte si brokolicový krém, zapečte si ji s masem, vejcem, sýrem i bramborami, vytvořte si nákyp, přidejte ji do karbanátků, duste ji nebo připravte v páře. Má málo kalorií, dostatek vlákniny i živin.

Rajčata

Čerstvá rajčata přidejte do salátů, sendvičů nebo si je dejte s mozzarellou a bazalkou. Domácí rajčatová omáčka doplní těstoviny. Mají málo kalorií, spoustu živin i vlákniny.

Cuketa

Cuketa je nízkokalorickou přílohou k masu, může být součástí nákypů, karbanátků a dá se připravit i jako hlavní jídlo nebo sladký dezert, třeba lívance. Je výborná do zelí i do polévky.

Dýně

Dýně může být špagetová, máslová i hokkaido, která se před úpravou nemusí loupat. Můžete ji dát do sladkých i slaných receptů, jako dýňovou polévku, zelí, karbanátky i nákypy.

Ryby jako je treska

Aljašská treska má podobnou strukturu jako tuňák nebo losos, ale má méně kalorií, dostatek bílkovin a minimum tuku. S kapkou olivového oleje ji upečte na pečícím papíře, nebo ji připravte v páře.

Kuřecí a krůtí prsa

Pokud vám kuřecí maso nechutná a připomíná vám bílou hmotu bez chuti, zkuste krůtí maso. Nejlepší je maso z farmy. Kuřecí nebo krůtí prsa bez kůže jsou super zdrojem bílkovin téměř bez tuku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient