Rekonstrukce snadno a bez nervů. Jakých chyb se vyvarovat?

rekonstrukce domu

Rekonstrukce domu patří k náročným úkolům. Jak se vyvarovat chyb, nic nepodcenit a úspěšně vše zvládnout?

Od počátku se rozhodujte uvážlivě

Důvodů pro rekonstrukci může být vícero: Omezený rozpočet na budování novostavby, nemožnost koupit pozemek ve vhodné lokalitě, případně snaha uchovat určitý genius loci původní stavby. Jste-li tak již pevně rozhodnutí, že tady se nebude bourat, ale rekonstruovat, mějte na paměti zejména následující:

Pečlivě rozvažujte nad tím, jak by mělo vaše budoucí bydlení vypadat. Kdo ho bude využívat, kolik lidí tu bude žít, jaká je vaše rodina a jaký životní styl vyznává? Nové bydlení rozhodně nebude investicí jen na krátký časový úsek, strávíte v něm v tom nejlepším případě celý život.

Nechte si proto zpracovat pečlivě projekt. Pokud v průběhu realizace zjistíte, že byste přece jen chtěli něco jinak, buďte obezřetní. Vaše přání může i nemusí být realizovatelné, a navíc zde samozřejmě vzniknou dodatečné náklady.

rekonstrukce koupelny

Hlídejte si finance a zbytečně nešetřete

V souvislosti s tím tak odborníci doporučují si realisticky stanovit rozpočet. Ačkoli se k rekonstrukci řada lidí uchyluje z finančních důvodů, je nutné si uvědomit, že tento aspekt má řada lidí tendenci podcenit. Zvažte, jestli si například necháte osadit levná plastová okna, jejichž životnost je ale kratší. Osadit kvalitní být hliníková okna se vám může v konečném důsledku spíše vyplatit.

Stavebníci totiž zároveň upozorňují: Rekonstrukce rozhodně není jednorázovou záležitostí. Stavba vyžaduje náležitou péči v čase. A tedy logicky i další finanční vydání. Jinak bude chátrat a vynaložené úsilí vyjde vniveč.

Trvejte minimálně na kalkulaci a zahrňte si do ní skutečně vše, co je potřeba. Ač realizujete kompletní půdní vestavbu a připadá vám v kontextu celkové sumy zbytečné řešit každou zásuvku, mějte na paměti, že i položky v řádech několika desítek korun se v čase budou sčítat. V konečném důsledku tak mohou dát i poměrně velkou sumu, kterou pocítíte.

Náklady totiž mohou plíživě stoupat a není příliš jisté se s řemeslníky dohodnout jen „na dobré slovo“. Částka na faktuře může být v konečném důsledku krajně nepříjemné překvapení.

Dobrý řemeslník, to je poklad

Jestliže se do rekonstrukce nemíníte pouštět svépomocí, představují řemeslníci samostatnou kapitolu vašeho stavitelského úsilí.

V tomto směru se paradoxně spíše nevyplatí důvěřovat přátelům. Spolehněte se na skutečné profesionály s dobrými referencemi a raději celý projekt nesvěřujte „známému známého“, který si zaručeně „sám zrekonstruoval celý dům a určitě to umí“. Z výsledku byste mohli být značně rozčarovaní.

Indikátorem dobrého řemeslníka jsou nejen již realizované rekonstrukce, ale také ty, které právě provádí nebo se na ně chystá. Je zamluvený na půl roku dopředu? Značí to, že by mohl být opravdu šikovný a vám se vyplatí na něj počkat.

Ačkoli se na stěhování do nového domova těšíte, obrňte se trpělivostí a snažte se nic neuspěchat. Vysněného dne, kdy si nakoupíte nové záclony, dekorační polštáře a další bytový textil jako „poslední tečku“ za svým snažením, se dočkáte.

bytový textil

zdroj foto: pixabay

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient