Pití čaje a pozitivní účinky

Pití čaje a pozitivní účinky

Čaje a jejich pozitivní účinky

Pití čaje je u nás stále populárnější díky jeho pozitivním účinkům na naše zdraví.
Dnes si představíme nejčastější druhy sypaných čajů a jejich účinky na váš organismus.
Narozdíl od klasických čajů v pytlících je můžete po vypití znova zalít. Jeho chuť už sice nebude tak silná, ovšem na druhou stranu ji alespoň částečně ucítíte. Pitím čaje si mnoho lidí užívá relaxaci například po těžkém dni v práci, nebo jen tak s přáteli či rodinou. Čaj se vyrábí z Čajovníku čínského. U každého čaje se mění jeho příprava pomocí oxidace.

Čajovník čínský

Pochází z jihovýchodní Číny nebo Vietnamu a pěstuje se ve většině případů jako keř, popřípadě strom. Vyskytuje se na plantážích v tropických oblastech. Listy rostlin se používají právě k výrobě čajů. Zde si nyní představíme druhy, se kterými se můžete setkat.

Bílý čaj

V dávných dobách si bílý čaj mohli dovolit opravdu lidé z vyšší vrstvy, kvůli jeho náročnosti na přípravu. Jeho pozitivní účinky jsou například: Snižování krevního tlaku, posílení imunitního systému a zkvalitnění pokožky. Dále však zpomaluje stárnutí a zlepšuje pevnost kostí a chrupu. Obsahuje také kofein, avšak velice malé množství.

Černý čaj

Jedná se o nejrozšířenější druh čaje u nás. Pomáhá například k očištění střev, protože obsahuje mnoho minerálů. Černý čaj doporučujeme například při průjmu.
Je protizánětlivý a můžete si ho například připravit při nachlazení k podpoře vykašlávaní.
Obsahuje vysoký podíl kofeinu nedoporučuje se velká konzumace v těhotenství.

Ovocné čaje

Zelený čaj

Tento čaj snižuje kardiovaskulární onemocnění. Má velice dobrou prevenci proti mrtvici.
Mimo jiné vám dodá také energii a zlepší průchodnost močových cest. Obsahuje zhruba o polovinu méně kofeinu, než čaj černý. Za zmínku rozhodně stojí, že zelený čaj obsahuje více vitamínů C, než brokolice .

Bylinné čaje

Tyto čaje mají obrovskou výhodu v tom, že neobsahují kofein. Jejich blahodárné účinky bezesporu stojí za zmínku. Do jisté míry mohou některé bylinky fungovat jako přírodní náhrada léků. Na výběr máte spoustu druhů a chutí.

Ovocné čaje

Tyto čaje jsou mezi lidmi velice oblíbené. Pro svou jemnou a svěží chuť. Můžete si ho vychutnat také v horkých dnech s ledem. Konzumace čaje není nějak omezená, je to perfektní alternativa, když chcete žít zdravě, ale samotná voda vám dělá potíže. V neposlední řadě neobsahuje žádné kalorie. Ovocné čaje jsou bohaté na vitamín C.

Příště se spolu podíváme například na druhy bylinných čajů a jejich využití v praxi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient