Hlavní zásady při výběru respirátorů a jejich používání

Na nošení ochranných pomůcek už by měl být po téměř dvou letech od chvíle, kdy k nám dorazil koronavirus, každý zvyklý. Jenže i nyní, pokud se člověk projde po obchodech a nasedne do veřejné hromadné dopravy, může vidět, že se stále najde dost lidí, kteří mají špatný typ respirátoru, případně jej vůbec neumějí používat. Nemluvě o těch, kteří nošení respirátorů z nějakých důvodů záměrně bojkotují. Proto určitě není na škodu si shrnout alespoň několik základních pravidel, jež se uplatní při výběru nového respirátoru. A poté i správné způsoby jeho užívání. Zmínit lze i další ochranné a preventivní pomůcky, díky nimž minimalizujeme riziko, že nás virus zasáhne v plné míře.

Třídy respirátorů

Nejdůležitějším aspektem, podle něhož se vždy řídím, je volba této ochranné pomůcky dle toho, jakou má uvedenou třídu. Je samozřejmě nezbytné sledovat aktuální dění a nařízení vlády, protože se čas od času mohou podmínky nošení ochranných pomůcek lišit.

Již poměrně dlouhou dobu po nás vládní představitelé prostřednictvím svých nařízení a vyhlášek požadují respirátory FFP2. Písmena jsou zkratkou anglického slovního spojení „filtering face piece“, což se dá volněji přeložit jako filtrační obličejová maska. Číslice pak označuje stupeň kvality, respektive to, jak účinným prostředkem pro mě je. Tím, že si zvolím respirátor FFP2, mám mít od výrobce garantovanou efektivitu v zabraňování pronikání mikroskopických částic minimálně v hodnotě 94 %. Osobně mám vynikající zkušenosti s takzvanými nano respirátory. Ty totiž dosahují ještě vyšší účinnosti, navíc se dají používat opakovaně, což také není na škodu. Přestože cena za respirátory FFP2 v průběhu času výrazně klesla a dnes se jeden kvalitní respirátor dá zakoupit už od zhruba 10 Kč, v klasickém provedení má poměrně krátkou životnost. Abych si nemusel každý den kupovat nové kousky, zvolil jsem právě modely v nano provedení. Ty se dokonce v některých případě dají prát, takže mohu střídat několik kusů po delší čas.

Ještě vyšší ochranu představuje respirátor s označením FFP3. Ten byl ideální ve chvíli, kdy člověk nevěděl, o jak velkou hrozbu se v případě koronaviru a jeho jednotlivých variant jedná. Dnes už není takovýto respirátor nezbytný, přesto se vyplatí ho používat v místech, kde je velká koncentrace lidí. Respirátory FFP3 by měly dosahovat účinnost kolem 99 %. Pokud některý z těchto modelů zvolím, musím si dávat pozor na to, aby neměl výfukový ventil, pak je totiž jeho nošení do značné míry zbytečné vzhledem k ochraně ostatních lidí.

Rozhodně je třeba vyhnout se obyčejným FFP respirátorům, tedy z té nejnižší třídy. Ty jsou vhodné maximálně tehdy, když pracujete někde v prašném prostředí a nechcete, aby se vám prach ve větší míře dostal do plic.

Zásady nošení

Z vlastní zkušenosti vím, že je respirátory FFP2 nutné nejprve vyzkoušet ve vícero modelech. Ne každý mi totiž může padnout na obličej. Proto jsem vyzkoušel hned několik produktů a velikostí. V každém případě musí respirátor, který nosíte, perfektně přilehnout k obličeji, aby mezi ním a pokožkou nezůstalo žádné volné místo. Jinak se účinnost této ochranné pomůcky výrazně snižuje, logicky se tím zvedá riziko, že vás někdo z okolí nakazí, případně vy jeho. Kvalitně nasazený respirátor vždy poznám dle toho, že při se při výdechu vzdouvá, při nádechu se naopak látka pohybuje směrem k ústům.

Prevence

Respirátor lze označit jako důležité preventivní opatření. V dnešní době, kdy virus řádí poměrně dost, si ale také musíte pravidelně kontrolovat, zda už nejste pozitivní. Stačí, když si koupíte antigenní testy. Ty jednoduché vyjdou na pár korun, přičemž už není problémem naučit se je používat. Osobně volím takové antigenní testy, u kterých mám výsledek do 5 – 10 minut, takže mě zkouška pozitivity příliš časově nezdržuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient