Automatické můstky a propojení od společnosti Croseta

Digitalizace procesů přináší prakticky ve všech (i malých) firmách potřebu neustálé práce s daty. Ať už se jedná o interní zaměstnanecká data či informací o potenciálních a stávajících zákazníků, data ekonomická nebo sdílená s finanční správou je v dnešní době žádoucí vše evidovat v digitální podobě, jelikož jsou daná data využívána celou řadou různých systémů (ERP, CRM, PLM, skladové a logistické systémy, ekonomické balíčky apod.). Velký objem uvedených dat je nutné mezi jednotlivými systémy přenášet, což se často realizuje ručně. Tento přístup však s sebou nese nejen významné nároky na lidské zdroje (a tedy i finance), ale také se vyznačuje relativně vysokým rizikem chybovosti. K překonání tohoto problému lze buď zavést proces několikanásobné kontroly, jež bude spojena s dalšími nároky na lidské zdroje, nebo využít programů, jež slouží jako tzv. automatické můstky.

Co jsou automatické můstky

Automatický můstek představuje program, který umožňuje propojení mezi různými firemními systémy a automatické sdílení vybraných dat, která souběžně využívají (a to i od odlišných poskytovatelů). Automatické můstky pracují na principu tzv. API systému (application programming interface). Aby správně fungovalo, je programovatelné rozhraní API potřeba do daných systémů integrovat s ohledem na jejich řešení a typ dat, která mají být sdílena. Pro vytvoření konkrétní API integrace je možné využít několik postupů – vždy záleží na tom, jakým způsobem je systém konstruován. Je-li systém opatřen nativním rozhraním, celou situaci to usnadňuje, pokud splňují požadavky na sdílená data, vzhledem k jejich obecní povaze však téměř vždy potřebují optimalizaci. Opačným případem je pak vytvoření a naprogramování vlastního automatického můstku, což je ovšem zpravidla časové náročné a vyžaduje vlastní vývojový tým, kterým zejména menší společnosti nedisponují – výhodou je ovšem velmi přesná funkcionalita. Zlatou střední cestu pak představují platformy třetích stran, jež nabízí velmi dobré výsledky za rozumnou cenu. Takovou platformou je i česká middleware platforma pro integraci Croseta.

Výhody API třetích stran

Platformy pro vytváření automatických můstků poskytované třetími stranami v podstatě nahrazují práci vlastního vývojového týmu. Jedná se v podstatě o otevřené rozhraní, které tým poskytovatele na základě stanovených požadavků naprogramuje řádově v intervalu několika týdnů do podoby, která bude odpovídat zadání kompletním rozsahem funcionality bez nadbytečných pro daný účel nevyužitelných funkcí. Implementace automatických můstků šetří čas i peníze, a navíc eliminuje rizika vyplývající z manuálního přenášení dat mezi jednotlivými systémy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient