Názor – právo, zbraň nebo povinnost?

Všichni se dnes odkazujeme na svobodu slova. Většina lidí si ji bohužel vykládá špatně. Jako by každý měl tím právo říkat naprosto cokoliv. Zbořením právních hranic ovšem bohužel došlo i k pádu hranic morálních. K čemu ale skutečně slouží lidský názor v současné společnosti?

Každý má právo mít svůj vlastní názor. V naší zemi dokonce máme právo jej prezentovat beztrestně nahlas bez ohledu na to, jaký je. Názor je subjektivní záležitost a nerozhoduje o něm hlava, nýbrž srdce. Neovlivníme jej sami, i kdybychom mockrát chtěli. Ať navenek tvrdíme cokoliv, to, co nám bude znít v hlavě může změnit jen opravdu silný argument zvenčí.

Jakmile vyřkneme, co si myslíme (nebo i to, co si nemyslíme, ale zastáváme to), už se to nedá říct zpět a můžeme jen čekat, jak se k tomu okolí postaví. To je ta nejtěžší chvíle, protože právě teď se začnou vytvářet názory na váš názor. A věřte tomu, že se nikdy nezavděčíte všem. Právě naopak, většinou se nezavděčíte téměř nikomu.

Mít jiný názor než většina bývá vražedné. Je to něco, co se nenosí. Není to ovšem výmysl dnešní doby, každý v historii, kdo byl něčím jiný a jedinečný to měl velice těžké, i když byl třeba po své smrti opěvován a obdivován. Ale v úplných prvopočátcích existence lidského rodu to bylo přesně obráceně. Dokud člověk neuměl pořádně mluvit a jeho hlavní náplní dne bylo přežít do zítřka, byli výjimeční lidé oslavováni a uctíváni. Pokud jste se narodili s nějakým postižením, dostali jste v tlupě to nejlepší postavení! Tak co se stalo?

Možná je to tím, že už zkrátka přemýšlíme víc, než je zdrávo. Veškeré konvence, pravidla, všechno, co nás svazuje, jsme si vytvořili sami. To znamená, že pokud si to zařídíme jinak, zkrátka to tak bude. Důležité je nebát se negativních reakcí a stát si za svým. Ne slepě, ale zdravě. Poslouchat názory ostatních je totiž též velmi důležité.

Naslouchejme si, nebojme se sami sebe a stojme si za tím, co si myslíme. Není pravda, že jeden člověk nic nezmění. Zároveň ale neodsuzujme toho, kdo jde proti proudu. Naopak, oceňme jej a zkusme se zamyslet, jestli náhodou nemá pravdu. Život je o rozhodnutích a kompromisech, jestliže je budeme hledat a naučíme se spolupracovat a dělit se beze strachu o své myšlenky, nebude důvod k nenávisti, závisti, vyčleňování ze společnosti atp.

Vše máme ve svých rukou!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient