Je chronická únava, nemoc nebo příznak?

Chronický únavový syndrom mnoho lékařů ještě stále neuznává. Ve většině případů se podle nich dá najít příčina únava. Jde o konkrétní zdravotní potíže, jako je třeba snížená činnost štítné žlázy.

Někteří lékaři popisují chronický únavový syndrom jako komplexní onemocnění charakterizované obrovskou únavou, hlubokým vyčerpáním, ztrátou jakékoliv setrvačnosti i výdrže a řadou mnoha dalších příznaků. Zároveň ale pátrají po příčině, proč je vlastně člověk unavený. Pokud jste velkou měrou unavení, absolvujte podrobná vyšetření na imunologii a endokrinologii.

Únava nebo nemoc

Zvládáte sice chodit do práce, ale výkony za moc nestojí. Nic navíc, jako výlety s dětmi, nebo vyjížďku na kole, už ale nezvládáte. Vyšetření jako výtěry v krku, rozbor krve, EKG a vyšetření trávicí soustavy asi nic neukázala a jste podle lékařů zdraví. Vy se ale cítíte stále mizerně. Dokážete se přemluvit ke vstávání z postele jen kvůli odchodu do práce. Proležíte víkendy a syndrom chronické únavy sílí.

Může to být i deprese

Vyšetření u psychiatra většinou skončí předepsáním léků, které brát nechcete. Mnoho vedlejších účinků a změna psychiky, která se projeví až po čase, nás moc neláká. Psychiatrická diagnóza je jaksi ponižující. Mnohdy se nám nechce někomu vykládat naše bolesti a ani se nám neuleví. Pokud je deprese příčinou syndromu chronické únavy a nechcete brát antidepresiva, je čas hledat jiné metody.

Jak se pozná chronická únava

Únava nepomine ani odpočinkem na lůžku. Snižuje průměrnou aktivitu pod 50 % původní výkonnosti a trvá minimálně půl roku. Léčba je zdlouhavá. U problémů se štítnou žlázou trvá i 5 let. Za únavou mohou být přechozené angíny, opakovaně nedobraná antibiotika i nespokojenost v práci. Také práce vyžadující koncentraci, duševní čilost a pohotovost. Postihuje spíše ženy, které musí zvládat více věcí.

Jak se vyhnout dlouhodobé únavě

Pravidelně odpočívejte a nepřepínejte se. Náročná cesta a dovolená bez lenošení může spustit problémy s únavou. Pokud jste v práci dlouhodobě nespokojení, protože je náročná, nebo stereotypní, zkuste ji změnit. Nemoci nepřecházejte, léky dobírejte, a pokud jste trvale unavení, navštivte lékaře. Hledejte pomoc ve wellness, na akupunktuře, masáži i v čínské medicíně. Pomůže i vyvážená strava, dostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, relaxace a činnosti, které milujete.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient