Co jíst v přechodu a nepřibrat

Alternativní výživové směry

Přibírání v přechodu patří k neblahým životním jistotám. Dochází k velkým hormonálním změnám a bez úpravy jídelníčku nelze čekat zázraky.

V období klimakteria je problém neztloustnout. Vaše vůle musí být ještě mnohem pevnější než kdy předtím. S přibývajícím věkem se zvyšuje důležitost pohybu, který může zamezit úbytku svalové hmoty, která se nahrazuje tukem. Je třeba promyslet jídelníček.

Boj s tukem na břiše

Přechod nastává kolem 45. až 55. roku a provází jej mnoho nepříjemných projevů, jako je plíživý vzestup hmotnosti s ukládáním tuku v oblasti pasu. I ženy, které mají postavu ve tvaru hrušky nebo byly hubené, se potýkají s přibýváním tuku kolem pasu a nárůstu vnitřního břišního tuku. K nastavení zdravého jídelníčku a zařazení aktivního pohybu vás mohou motivovat estetické i zdravotní důvody.

Cukr, sůl a nezdravé tuky

Sladkosti, přesolené uzeniny nebo tučné sýry a omáčky jsou tabu. Stejně jako polotovary, fast food, pizza, hranolky a konzervované potraviny. Bohužel už se s nimi rozlučte jednou provždy. Dejte si je jen výjimečně. Dejte si pozor na sladké nápoje, limonády, ovocná smoothie, cappuccina a ochucené minerální vody. Nezdravé tuky a tučné maso, uzeniny a sýry jsou zcela nevhodné. Volte čerstvé potraviny místo polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin.

Přirozené stravování a živiny

Jezte dostatek zeleniny, kvalitní bílkoviny a tuky. K tomu bezlepkové celozrnné obiloviny v omezené míře. Bílkoviny z kvalitního libového masa, vajec, nízkotučných sýrů, ořechů, semínek a luštěnin. Přidejte pohanku, jáhly a quinou. Fytoestrogeny doplní tempeh, tofu, sójové výrobky, otruby a ořechy. Vitamin B6 krůtí maso, ryby, banány a luštěniny. Vitamin B12 vnitřnosti, jako játra, červené maso, vejce a ryby. Vitamin E doplní semínka, ořechy, mandle, pšeničné klíčky a mléčné výrobky. Omega-3 mastné kyseliny obsahují tučné ryby, rostlinné oleje, ořechy, semínka i avokádo. Kyselina listová je v listové zelenině i luštěninách.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient