Jak jsem se začal učit anglicky

Ahoj, mé jméno je Karel a jsem nákupčím v jedné nejmenované strojírenské firmě sídlící v Brně. Naše produkce je zaměřená na export na Západní, ale i Východní trhy. Většina mé práce probíhá v angličtině.

Já se anglicky na střední nikdy neučil a potřeboval jsem se ji ke své práci rychle doučit. Zaměstnavatel se o nás v té době příliš nestaral, měl prostě ten přístup, že ho zajímají jenom výsledky. Tak jsem se začal učit po večerech anglicky sám a jenom slovíčka.

Jakmile jsem jich uměl již dost, tak jsem si koupil jazykový kurz. Zvolil jsem si tenkrát Jazykovou školu PELICAN a to ne proto, že bych to nějak extra předtím zkoumal, ale hlavně proto, že jsem kolem ní jezdil každý den do práce a měl jsem jí tedy na půli cesty mezi zaměstnáním a domovem.

Díky tomu jsem nemusel nikam za výukou angličtiny dojíždět a šetřil jsem tak čas, který jsem potom mohl strávit se svojí rodinou. Zpětně však hodnotím, že do PELICANu bych klidně dojížděl i na druhý konec Brna.

Byl jsem s přístupem lektorů i úrovní výuky velmi spokojen. Jazykový kurz jsem úspěšně absolvoval a na konci dokonce složil státní jazykovou zkoušku. Následně jsem obdržel certifikát, kterým jsem se mohl prokázat u svého zaměstnavatele.

Firemní jazykové kurzy a má osobní zkušenost

Za čas přišli i naši manažeři na to, že by se měli o jazykové dovednosti svých zaměstnanců více zajímat a zařídili nám všem firemní jazykové kurzy. Vybrali si napoprvé jinou jazykovou školu než já PELICAN a mě zařadili do skupiny s různě jazykově pokročilými kolegy.

Firemní jazykové kurzy ostatních jazyků byly podle ostatních mých kolegů ucházející, mě ale firemní výuka angličtiny (na kterou jsem byl přihlášen) vůbec neuspokojovala. Velmi brzy jsem si uvědomil, že na rozdíl od kurzu, na který jsem se přihlásil dobrovolně, mi docházení na firemní vzdělávání působí mnohem větší obtíže.

Pořád jsem musel kurzy od jiné společnosti srovnávat s kurzy od PELICANa a rozhodně z tohoto srovnání nevycházely zrovna nejlépe. Vyústilo to až k tomu, že jsem na firemní kurzy angličtiny docházel stále méně a ušetřený čas jsem raději trávil doma s rodinou.

Je nutné na moji obranu zdůraznit, že jsem v absentování rozhodně nezůstal osamocený.

V dalším půlroce vedení naší společnosti, částečně i na moji přímluvu, rozvázalo smlouvu s minulou jazykovou školou a vybralo si firemní vzdělávání u jazykové školy PELICAN. Rozdíl byl znatelný hned během prvního setkání s metodikem společnosti, který osobně vyzkoušel moji jazykovou úroveň. Učební skupiny jednotlivých zaměstnanců byly sestavovány nejen na základě našich časových možností, ale také podle reálné úrovně našeho jazyka.

Ne a nebylo to jen tím, že jsem měl s PELICANem pozitivní zkušenost již z minula, neboť změny k lepšímu si všimli i ostatní mí kolegové. V důsledku byli spokojení i naši šéfové, protože účast na firemní výuce angličtiny od PELICANa byla vyšší než na kurzech předešlé jazykové školy.

Navíc, co jsem se dozvěděl od kolegů z HR, už průběžné testy naznačovaly, že pokroky, které jsme dělali já i mí kolegové, byly větší, než tomu bylo u první jazykovky.

Co vyplývá z mé osobní zkušenosti?

To, že vás firemní výuka angličtiny nebaví, nemusí a většinou ani není vaše vina. Může za to mnoho dalších faktorů, jako je úroveň lektorů, zvolený čas výuky, prostory, ve kterých se vzděláváte a míra vaší únavy či stresu v daný den.

Pamatuji si dny, kdy jsem měl za sebou těžký den v práci či náročný večer s rodinou a na vzdělávání mi už nezbývalo sil. Na druhou stranu váš odpor k učení může zlomit celková úroveň jazykové školy. Pokud do sebe všechno zapadá, jak má, dokáže zkušený lektor a vymakaný způsob výuky zlomit i toho největšího zatvrzelce.

Uznávám, že každému nemusí sednout všechno, já vám mohu ale za sebe Jazykovou školu PELICAN a její firemní kurzy angličtiny pouze a jen doporučit. Mám s ní výlučně ty nejlepší zkušenosti a vaří tam výborné kafe (nejsem sice kdovíjaký expert, ale mě tam chutná).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient