Přehled dětských časožroutů

Slovo „nestíhám“ využívá denně celá řada dospělých, kteří pojem volno vůbec neznají či si volna užívají pouze na dovolené jednou za rok či ani to ne. Jenže zajímal se někdy někdo o to, jak jsou na tom s časem naše ratolesti? Kluci a holky na tom s časem totiž nebývají o moc lépe než my a mnohdy je to právě díky tomu, že se jim snažíme delegovat, co možná nejvíce pracovních povinností, které je okrádají o volný čas, ve kterém by se měla vytvářet jejich osobnost. Dopřejte jim proto také trochu volnosti a snažte se o to, aby vaše děti neměli každý den tak astronomicky nabitý povinnostmi a mohli být opravdu pouze dětmi.

Buďte více se svými dětmi

Každý odborník na slovo vzatý se nám bude snažit vštípit myšlenku, že pro správný rozvoj dítěte a vývoj jeho dětské osobnosti je důležitý čas v kruhu jeho nejbližších. Samotní psychologové zvedají výstražný prst nad zaměstnanými rodiči, kteří si ve svém nabitém programu nejsou schopni nalézt ani hodinu volného času pro své ratolesti. Namísto toho své děti svěřují do rukou rádoby odborníků, kteří se nacházejí v různých kroužcích a snaží se vaše děti zabavit něčím, co je absolutně vůbec nezajímá. Někdy se tak i může stát, že ač se rodič snaží svému potomstvu věnovat, dítě jeho snahy zhatí svým nezájmem. Ne vždy tento nezájem pramení z toho, že by dítě odmítalo rodičovskou pozornost nýbrž z toho, že ve svém nabitém dětském diáři nemá ani chvilku času pro sebe.

Omezte zbytečné kroužky a domácí povinnosti

Sama škola se snaží vaše děti vést k zodpovědnosti. Dítě si musí být jednoznačně vědomé toho, že pokud si své školní povinnosti nesplní, nebude to pro něj mít dobrý konec. Jsme rodiče, ne otroci. Svým dětem musíme pomáhat a směrovat je tím správným směrem, ovšem v žádném případě za ně nesmíme vyřizovat jejich domácí úkoly a podobné školní aktivity. S přibývajícím věkem dítěte, bude na dětský organismus vyvíjen stále větší a větší tlak, který je bude nutit k zodpovědnosti. Z toho plyne, že pokud ještě k tomu všemu z naší strany dostanou celou řadu pro nás neodkladných úkolů, nezbude jim absolutně žádný volný čas a to je špatně. Nedelegujte zbytečně své povinnosti na své potomstvo jen proto, že je nestíháte dělat vy sami a vracíte se každý večer unavení z práce a nevíte, co dřív. Nezbavujte své děti domácích povinností úplně, ale pokuste se je omezit na přijatelné minimum. To samé platí i o různých kroužcích, které nejsou jak levné, tak často ani kvalitní.

Přátelé a on-line svět nejsou důležitější než povinnosti

Od určitého věku chtějí naše děti veškerý svůj volný čas trávit s přáteli. Trávit volný čas se svými vrstevníky není v žádném případě nic špatného, ovšem i tak děti musí být obeznámeni s určitými pravidly. Záliby, které vaše ratolesti tráví, se svými vrstevníky nesmí nikdy zasahovat do neodkladných povinností. To samé platí i o moderních sociálních sítích, na kterých děti tráví až nezdravě mnoho času. Tyto vymoženosti takzvaně lapily dospívající generaci do svých sítí a nehodlají jí jen tak pustit. Snažte se proto mezi povinnosti a zábavou nalézt tu správnou hranici, která povede k harmonii.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient