Méně nikotinu, menší závislost. Kam zmizelo složení na krabičkách cigaret?

Den, kdy se na krabičkách cigaret objevily ony odstrašující obrázky už si přesně nepamatuji. Zákony EU mě ale ve své absurditě udivují pořád. V době regulace předepisující nutnost uvádět údaje na obalech o složení jakékoliv potraviny a pochutiny, která má lidem usnadnit volbu potravin tak, aby nevědomě nekonzumovali více určitých látek, než opravdu chtějí, z krabiček cigaret údaje o obsahu tabáku a dehtu zmizely zcela. Jistě můžeme polemizovat nad tím, zda je tabák pochutina a kam jej přesně zařadit, ale když už si tedy vědomě ničíme to zdraví, nemohli bychom alespoň vědět jak moc? Kde je naše právo nyní?

Výzkumy vědců

Tým vědců zkoumal, vliv snížení hladiny nikotinu v cigaretách a jeho ovlivnění návyků kuřáků. Zaměřili se na rizikové skupiny, lidi s psychickými problémy a potýkající se s extrémní chudobou. Výsledky ukázaly, že snížením obsahu nikotinu v cigaretách dochází také k menší míře závislosti na nich. U závislosti na kouření tedy hraje hlavní roli nikotin. No, to se možná dalo čekat i bez výzkumného týmu, říkáte si.

Co to vlastně kouříme a kolik nikotinu a dehtu vdechujeme?

Jak ale v současné době poznám, co to vlastně do sebe peru pod tlakem pokaždé, když se podívám na televizní zprávy nebo mě někdo naštve, je mi záhadou. Jak také poznám, kolik nikotinu ony snížené cigarety obsahují a zda je to pravda? Kde je nyní ochrana spotřebitele a právo na informaci? Proč zmizely údaje z krabiček cigaret a co vlastně obsahují?

Nahrávka pro černý trh

To, že by se do budoucna vědomě snížil obsah nikotinu v cigaretách, aby se na ně snížila závislost je zajímavá myšlenka. Zákonné snížení nikotinu v cigaretách by nahrálo černému trhu s cigaretami s jejich původním složením. Jaké to původní složení ale je a jaké je to vlastně současné? A nekvete tedy černý trh díky neuvedenému složení již nyní?

Démonizace nikotinu také prý údajně může odradit kuřáky od přechodu na mírnější formy kouření, jako jsou elektronické cigarety. Otázkou je, zda elektronické cigarety neškodí ještě hůře, i když třeba jinak. Naši kuřáci jsou navíc velmi konzervativní a e-cigarety používá podle průzkumů jen 2 % z kuřáků.

Chcete být celebrita aneb jak se stát mrtvolou na krabičce cigaret?

Pavel Vrána, montér z Bučovic je totiž v šoku, že z něj na cigaretách udělali mrtvolu. Poznávají jej i lidé v okolí. Je terčem vtipů a někteří se domnívají, že opravdu zemřel. Příběh záhadné fotografie se zrodil 29. února roku 2004, kdy v Českých Budějovicích pod ním praskla vaznice u krokve při práci na střeše u benzinové pumpy. Spadl ze 6 metrů hlavou na betonovou patku. Lebka mu praskla a náhodou kolem jedoucí záchranka jej odvezla do nemocnice. V českobudějovické nemocnici mu zachránili život dokonalou péčí. Ležel zde 3 měsíce a pár týdnů i ve Vyškově.

Podle něj musela fotka vzniknout v Budějovicích, kdy byl na hadičkách a přístrojích. Do Vyškova na doléčení již byl převezen jen s hadicí v krku, abych mohl lépe dýchat. Onu krabičku cigaret právě s tímto obrázkem držím v ruce. Fotky posuďte sami. Zda jde o pravdu nebo fikci asi nikdo neví. Pokud je to ale pravda, kde stojí v tomto případě respekt k člověku, jenž se nemůže bránit, jeho právo a zákon, už je na jinou debatu.

Zdroj: Snížením obsahu nikotinu v cigaretách dochází k menší míře závislosti, tvrdí vědci

Zdroj: Montér z Bučovic v šoku: Na cigaretách ze mě udělali mrtvolu!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient