Koupě, nebo pronájem?

Zůstat v pronájmu, nebo si pořídit vlastní bydlení? Tuto otázku si dříve či později položí snad každý z nás. Obě varianty mají svá pro a proti. Samozřejmě, že není nad to bydlet ve vlastním. V bytě, či domě, ideálně nezatíženém vysokou hypotékou, který je jen váš. Cesta k vlastnímu bydlení ale mnohdy bývá velmi trnitá. A značně nákladná. Ceny nemovitostí v mnoha regionech dosahují svých maxim (a prý půjdou ještě výš). Za tímto stavem stojí především vysoká poptávka po nových bytech. Obzvláště v Praze se nové byty na prodej začínají stávat nedostatkovým zbožím a ze serverů mizí i během několika minut. Situaci však nezlehčují ani přísné podmínky udělování hypoték. K tomu, abyste na ní dosáhli, musíte mít naspořeno minimálně deset procent z odhadní ceny nemovitosti (ne kupní) a dostatečný příjem.

Hypotéky trhají rekordy

I přesto v současné době jdou hypotéky na dračku. Banky klienty lákají především na relativně nízké úrokové sazby, které z hypotečního úvěru momentálně dělají nejvíce vyhledávaný bankovní produkt. Jen v březnu bylo podle serveru aktualne.cz například uzavřeno více než 14 tisíc hypoték v celkovém objemu dosahujícímu téměř 45 miliard korun. Velkou šanci proto máte, stojíte-li na opačné straně barikády, tedy pokud nemovitost prodáváte. Prodej bytu v centru hlavního města z vás ze dne na den udělá milionáře.

Pronájem přináší svobodu

K tomu, abyste mohli bydlet, samozřejmě nemusíte být vlastníkem nemovitosti, ale jejím pronajímatelem. I pronájem bytu má své výhody. Protože nemovitost není vaše, nýbrž vašeho pronajímatele, jdou na jeho účet i veškeré opravy a údržba. Pokud se v pronajatém bytě cokoliv porouchá, zvednete telefon a pronajímatel vám to opraví. Výhodou pronájmu také je to, že vás na rozdíl od hypotéky nemovitost nedrží jednom místě. Především se však obejdete bez již zmíněných statisícových úspor nutných k získání hypotéky. Jakou cestu zvolíte, je jen na vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient