Víno


Pokud jste milovníci sklenky dobrého vína a spojujete si s lahodným douškem chvíle pohody, oslav i setkání v kruhu přátel, jistě uvítáte pár řádků o tom, jak si chuť vína nejlépe užít a jak jej také co nejlépe kombinovat s různými druhy jídla a pochutin.

Vhodná odrůda vína by měla jakékoliv vámi zvolené jídlo harmonicky doplňovat nejen svou barvou, ale i chutí a vůní. Také bychom neměli zůstávat po celou dobu konzumace u jednoho druhu vína ale vína měnit podle jednotlivých chodů. Zde ale naše volba musí být velmi obezřetná. Míchat jednotlivé odrůdy musíme s rozumem, i když je to stále víno, i jednotlivé jeho druhy si nemusí v našich žaludcích porozumět.

Nabízíme vám zde tradičně zavedená pravidla kombinace vína a jídla, podložená letitými zkušenostmi všech gurmánů, jenž podlehli kouzlu tohoto lahodného moku.

Každý z nás je jedinečný stejně jako každá láhev s láskou vyrobeného vína. Máme jiné smyslové vjemy a chutě, každému z nás jiné víno více voní a více chutná. Nechte se tedy inspirovat, ale vždy dejte na instinkt vašeho těla, to vám prozradí nejvíce. Nebojte se experimentovat dle vlastní chuti. Výběr vhodného vína k podávanému jídlu je spíš věcí vlastního vkusu.

Nejdůležitějším aspektem pro výběr vhodného vína je zajisté jeho barva. Ruku v ruce s tím jde pak jeho odrůda, obsah alkoholu, způsob sklizně, vyzrálost a důležitá je i teplota podávání.

Jiná vína se hodí k výrazným a kořeněním jídlům a jiná k jemně zvolenému menu. Podle volby surovin a celkové skladby podávaného jídla můžeme vhodně vybranou odrůdou zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Pak může být stolování opravdovým a nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Nalézt vhodnou vyváženou harmonii mezi vínem a jídlem u vaší slavnostní tabule vám pomůžeme následujícími radami a doporučeními.


Teplota podávaného vína

Na teplotě opravdu záleží. Chuť vína můžeme opravdu pokazit nesprávnou teplotou podávaného vína. Červená vína je možné ochladit v lednici tak dvacet minut před podáváním, pokud je to nutné. Bílá vína by měla být podávána vždy studená, proto je opravdu chladíme v dostatečném předstihu.

Je důležité si také pamatovat, že při nalévání podávaného vína do skleniček stoupne jeho teplota vlivem okolní teploty o 2 °C. Takže vždy chladíme před samotným podáváním o dva stupně více. Bílá vína obecně podáváme při teplotě nižší než vína červená.

Vína červená a mladá by se měla odzátkovat několik hodin před podáváním. Kontakt se vzduchem zvýrazní chuť, vůni, zralost a jemnost. Zapomenete li víno vychladit, vložte láhev do kyblíku s ledovou vodou. Také ji na několik minut můžete vložit do mrazáku. Led do vína nepatří, zničíte aroma i chuť.

Doporučené teploty podávání vína
Bílá vína lehká a mladá  7 – 10 °C
Bílá vína plná, starší a vyzrálá     10 – 12 °C
Červená vína lehká a mladá        14 – 16 °C
Červená vína vyzrálá, plnější a těžší        16 – 18 °C
Červená vína plně vyzrálá a vína typu barrique 18 – 20 °C
Růžová vína ovocná a mladá      8 – 10 °C
Růžová vína aromatická a vyzrálá        10 – 12 °C
Šumivá vína       5 – 7 °C
Perlivá vína        8 – 10 °C
Likérová vína     6 – 8 °C

Více zde: www.vinaslaskou.cz

1 názor na “Víno”

  1. Pingback: VÍNO - "Nestačím se divit...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient