Ideální den

Už si ani nepamatuji, kdy jsem pro samé povinnosti měla čas jej naplánovat natož prožít. 

Můj ideální den je strávený v posteli. Spánek do oběda, objednaná pizza, stokrát ohraná oblíbená komedie, popcorn a zmrzlina.

Ideální den je také vstávání za úsvitu, šálek černé hořké kávy, zapálená svíčka a dlouhá a klidná meditace. Hodina jógy nebo čchi-kungu. Celý den v přírodě, nejlépe v horách. Tam, kde není ani živá duše.

Může to být i celý den strávený v ZOO parku. Čím více zvířat, tím lépe.  Pokud mě pustíte do výběhu s oslíky, o půlnoci mě budete tahat vzpurnou domů jako malé dítě. Miluji jejich rozpustilost i svéhlavost. Obejmutí oslíka, rovná se neskutečný pocit štěstí.

Ideální den je strávený v rodinném kruhu. Kdy se dovedou sejít setry i bratři, neteře a synovci, dědečkové i babičky, strýčkové i tety… dovedou spolu pobýt a nehádat se… dovedou se smát, povídat si a tolerovat vše, co jim na sobě vadí. Může to být poslední den, kdy jste takto všichni spolu.

Může to být také den strávený na zahradě, stříháním keřů a stromů, sázením i pletím… Den, po kterém usnete jako špalek. Jste naplněni energií, kterou vás dobije slunce, den kdy pozorujete neskutečně krásné motýli, ptáky a kolibříky. Den kdy máte pocit, že květy nebyly nikdy krásnější, plody sladší a nebe modřejší.

Je to i zapálený oheň v krbu, šálek čaje a nová kniha. Za oknem šumící déšť, nebo třeskutá zima a padající sněhové vločky. Chvíle, kdy si dovolíte hltat slovo za slovem, stránku za stránkou a úplně se ponoříte do děje a rozjedete svou fantazii i představivost na plné obrátky.

Může to být i den, kdy vám vznešená a posvátná hora, kterou s úvazy a helmou na hlavě zdoláte až na vrchol, dovolí na ni vyšplhat bez úrazu. Beztoho, aniž by vám dala najevo svou sílu a převahu. Tu, kterou nad námi příroda má, ať už v podobě valících se vln, hurikánu, sopky či padajícího kamení či laviny. My zde nevelíme. Planeta si to s námi rozdá, kdykoliv se jí zlíbí. Pustí li vás tedy hora na svůj vrchol, pokorně jí poděkujte.

Ideální den, je ten den, kdy se dokážete usmívat, zvládáte všechny povinnosti bez toho, aniž byste se rozčílili nebo stresovali. Den kdy dorazíte živí a zdraví večer domů. Pokud se tam takto sejdete jako celá rodina, je to den plně hoden nadpisu tohoto článku.  

A jak jste na to vy, jaký je ten váš?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient