Hry velmocí Mnislav Zelený – Atapana – etnolog

bb 1

Hry velmocí

Mnislav Zelený – Atapana – etnolog

O tomto významném etnologovi si také můžete přečíst zmínku i na wikipedii. Vystudoval ekonomii na Vysoké škole zemědělské a později etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Postgraduálně pak studoval v Peru na univerzitě San Marcos a na Katolické univerzitě v peruánské Limě.

Působí jako kulturní antropolog na volné noze a zejména díky svým pobytům mezi amazonskými indiány, kde načerpal mnoho znalostí, se stal nejen uznávaným odborníkem na život a kulturu rozličných domorodých etnik Amazonie, ale dokázal se především stát jejich velmi blízkým přítelem.

Poprvé navštívil země Latinské Ameriky již na konci šedesátých a na začátku sedmdesátých let . V roce 1989 Mnislava Zeleného adoptoval kmen Yawalapitiů. Duchovní otec kmene, šaman Guňitze, mu dal jméno Atapana, což znamená v překladu ,,List zelené palmy“.

V letech od 1996 do 2001 také působil jako velvyslanec České republiky v Kolumbii a v Ekvádoru.

Založil také nadaci Velká Amazonie a jejím prostřednictvím se snaží zmírnit zkázu indiánské kultury. Můžete jej znát i z české televize a různých vysílání českého rozhlasu, kde vystupuje.

Napsal 8 knih, téměř 400 článků populárně informativních, populárně vědeckých článků i článků z oblasti historických souvislostí, politické a sociální situace, kultury a dějin zemí, politických komentářů do českých, peruánských a amerických časopisů a publikací a velké množství esejů. Udělal také několik stovek přednášek a vystoupení, vše z regionu Latinské Ameriky a zejména Amazonie.

Jak vidí souvislosti a vnímá tok světa, shrnuje slovy: ,,Všechno co děláme, je úpadek“ v článku Neo šaman.

Odkrývá u nás tabuizované téma smrt, které jsme vyloučili ze svých životů. Pro indiánská etnika je smrt přirozená věc. Už při narození dítěte, šaman Novému dítěti na čele vyznačí prstem otvor, kudy duše odejde ven z těla, až zemře. Už v momentě zrození je vnímána smrt. Oni se nebojí, my ano. Nechápeme to, bojíme se toho, nechceme o tom mluvit, odsouváme to do pozadí a oddalujeme to. Pohřební rituály zkracujeme. Chceme se zemřelého rychle zbavit, přitom je to milovaný příbuzný. Bojíme se a štítíme.

Indiáni se s mrtvým několik let loučí a komunikují s ním, my to popíráme. Bojíme se toho, co přijde. Ale indiáni se nebojí, protože oni vědí.

Znají základní tři filozofické otázky našeho světa.

Co jsme? Odkud přicházíme? A kam kráčíme?

My umíme odpovědět možná na ty první dvě. Indián zná všechny tři odpovědí a smrt je součástí jeho existence a života. Nemá strach a všechno je pro něj normální a přirozené.

Odchází do zásvětí, jsou tam a nikam se dál nepřevtělují. Šaman s nimi dál může komunikovat, může tam zajít a přinést zpět informace…

Tvrdí, že hodnoty jsou všude stejné. Všechna náboženství jako třeba Buddhismus má stejné základní principy jako hinduismus i křesťanství a odlišují se pouze formy organizace. Všudypřítomné šamanství prorostlo do všech náboženství a z části převzalo jeho techniky.

Za šamana považuje i Krista, který léčil slepotu stejně jako ji léčí indiáni. Plivnul do prachu a tím pak potřel slepému oči. Stejně léčil slovem i hlasem. Stejně jako šamani, i kněží vykuřují kostely kadidlem, před léčením či obřadem.

Základní způsob, dosažení stavu extáze, je rytmus a hudba. Ta je také v našem křesťanství v podobě gregoriánských chorálů. Dalším šamanským způsobem je opakování slov, v křesťanství modliteb.

My jsme křesťanství zavrhli jako neatraktivní, možná i díky jeho neblahé historii, možná nechceme ctít pravidla a hledáme něco jiného a nového. To nás ale hodně mate.  Principy jsou všude stejné, ale určitá návaznost je ovlivňována životním prostředím.

Židé a Arabové nesmějí jíst vepřové, zejména z hygienických důvodů. U nás to není nutné.

cc

Multikulturalismus očima Mnislava Zeleného – etnologa

Mnislav Zelený je celkově proti multikulturalismu, protože je z toho, jak tvrdí, velká bramboračka, babylonská věž, zmatek a nedorozumění. Vadí mu, že se šamanismus nebo buddhismus zdají být atraktivnější, než křesťanství. Při bližším zkoumání má vše jen jeden kořen.

Vyjádřil se také velmi otevřeně k celkovému světovému dění. Odkaz na video sem vkládám. Určitě stojí za to jej shlédnout.

dodkaz na video:
Dřív si Západ rozděloval svět, karta se ale obrací, teď budeme my podřízeni muslimům

,,Drobné skupiny uprchlíků jsou pro nás očistou krve, pokud jich ale přijdou miliony, jde o existenci naší kultury, říká etnolog a indián Mnislav Atapana Zelený. Váží si všech kultur a náboženství, myšlenka multikulturalismu se ale podle něj nepovedla. Nerozumí tomu, proč bychom měli být solidární se Západem, když nás vždycky nechal na holičkách. Islámský stát je podle něj pro Západ požehnáním, který nechce pořádně vyřešit“.

Další odkazy:

Literární noviny

Jaroslav Dušek a Mnislav Zelený Atapana

1 názor na “Hry velmocí Mnislav Zelený – Atapana – etnolog”

  1. Pingback: Hry velmocí – Mnislav Zelený – Atapana – etnolog – "Nestačím se divit...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient