Netradiční sporty: Freediving

Tentokrát nás čeká seznámení dalším netradičním sportem, s freedivingem.

Co to je? Možná Vám něco řekne český překlad, tedy volné potápění nebo potápění na nádech. Je to sportovně-výkonostní forma šnorchlování. To zažila většina z nás, třeba na dovolené v moři nebo jen tak doma v bazénu. Tady ale nejde o krátká nadechnutí, rychlé obhlédnutí toho, co je pod Vámi a honem zas na vzduch. Pomocí tréningu a speciálního cvičení se pod vodou můžete pohybovat déle a vyzkoušet si tak něco úplně jiného, než známe. Samozžejmě je možnost půjčit nebo pořídit si kyslíkový přístroj, ale v tom případě nemáte tu šanci zažít opravdovou volnost pohybu při mořském dně. Asi nemusím popisovat, že je tento sport zdravý. Samo moře, kde se většinou provozuje, má léčivé účinky a když se k tomu přidá ještě dechové cvičení, je to úžasné.

Kde se provozuje? Tento sport má dvě odvětví a to bazénové potápění a hlubkové potápění. Jak již název napovídá, bude se sportovat ve vodě, konkrétně v bazénu nebo v moři. Hloubkové potápění se totiž provádí v hloubce 30m, takže bazén je v tomto případě malý.

Tato dvě odvětví mají ještě své disciplíny. Pro bazénové potápění je to statiská apnoe a dynamická apnoe. Statická apnoe je založena hlavně na dlouhé výdrži a umění šetřit dechem, doslova. Soutěžící si lehne na vodu, obličej má ponořený a snaží se vydřet co nejdéle. Vyžaduje to velké uvolnění těla ale i duše. Předchází tomu dlouhá příprava, protože je nutné i zpomalit tepovou frekvenci, aby byl kyslík co nejméně spotřebováván. U dynamické apnoe se ale o uvolnění moc mluvit nedá, zde jde totiž o doplavání co největší vzdlenosti. Plave se buď s ploutvemi nebo bez ploutví a každé má svou výhodu. S ploutvemi je totiž náročnější otáčení na konci bazénu, ale bez ploutví zase plavete pomaleji, jelikož máte menší záběr.

Hloubkové potápění je náročnější v tom, že na Vás působí hydrostatický tlak. Zde jsou disciplíny už čtyři. Konstantní zátěž je zaměřena na práci nohou s ploutvemi, protože cílem je dostat se bez pomoci lana do co největší hloubky. Free immersion je zaměřena zase na ruce, protože do hloubky a zpět se ručkuje pomocí lana a ploutve na nohou jsou zakázány. Variabilní váha nepoužívá jen vlastní sílu potápěče, ale do hlouby je svezen jakýmsi výtahem-sledem. Úkolem je jakýmkoliv způsobem se dostat zase na hladinu. A poslední, no limits, je disciplínou bez omezení. K sestupu se používá sled, k výstupu tažný balón. Tato disciplína je nejméně uznávaná, ale zato je v ní dosahováno největších hloubek.

Nakonec ještě video, které Vám přiblíží krásy tohoto sportu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient