Vyplatí se vám firemní výuka jazyků?

Často narážím na manažery a podnikatele, kteří mi říkají, že firemní výuka jazyků je pro ně příliš drahá a namísto ní si raději hledají a zaškolují nové zaměstnance. Jejich argumentaci často nerozumím a snažím se s nimi diskutovat. Obzvláště s těmi, jejichž firmy fungují v okolí Brna a brněnské aglomerace.

Snažím se je přesvědčovat, že se jim firemní jazyková výuka rozhodně vyplatí. Už jen proto, že cena za výuku na jednoho zaměstnance a jeden cyklus (obvykle půlroční) vás nevyjde rozhodně dráž, než kdybyste museli zaplatit personální agentuře za vyhledání zaměstnance nového.

V následujících řádcích jsem vám shrnul nejčastější argumenty, kterými se jim snažím dokázat, že se jim firemní výuka jazyků rozhodně vyplatí.

Nevyhazujte lidský kapitál oknem

Spousta firem takovou situaci zná. Změní se dodavatel, odběratel či rovnou celá situace na trhu a najednou jednáte se zákazníky či partnery z naprosto odlišných zemí. Anebo jsou vaše současná odbytiště nasycená a trhy přeplněné konkurencí a vy jste nucení hledat zákazníky na nových trzích mimo

Českou republiku a znalost cizích jazyků je v takovém případě nezbytná. Jak tedy postupovat v situaci, když již máte zaškolenou a kvalifikovanou pracovní sílu, ale schází jim jazykové znalosti?

Máte možnost si najít zaměstnance nové. Tento přístup preferovala řada manažerů, s kterými jsem se setkal osobně. Je sice pravda, že se jim tento přístup mohl vyplatit v minulosti, kdy turbulence na trzích nebyly tak časté a trh práce byl plný dostatečného počtu nových a jazykově vzdělaných absolventů.

Dnes je však situace zcela jiná. Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji rok od roku klesá a vhodné pracovní síly je na trhu stále méně a méně. Navíc řada vašich schopných bývalých zaměstnanců po skončení pracovního poměru ve vaší firmě často hledá novou práci v oboru a v důsledku toho si najde zaměstnání u konkurence.

Lidský kapitál jste tak nevyhodili jenom oknem, ale je to, jako kdybyste jej rovnou předali vaší konkurenci. Tento přístup vás tedy nejenže stojí peníze, ale také zhoršuje vaše postavení v boji s ostatními firmami.

Pamatujte na náklady ušlé příležitosti

Mnoho manažerů a podnikatelů zapomíná na náklady ušlé příležitosti. Přesněji řečeno na všechen ten čas, který by mohli jejich zaměstnanci ušetřit, pokud by znali cizí jazyky lépe. Pokud by totiž ovládali na vyšší úrovni cizí jazyk, který využívají během každodenní práce, zvládali by své obvyklé pracovní úkony mnohem rychleji. Ve výsledku tedy firemní jazyková výuka v Brně není jen investicí do lidského kapitálu, ale hlavně může vaší společnosti ušetřit čas a peníze.

board-1072566_960_720

V poslední době roste obliba v lean managmentu a všemožných snahách firem ušetřit. Tyto firmy však často zapomínají, že pouhé úspory samy o sobě efektivitu nezaručí. Mnohem účinnější mohou být investice do nových technologií a moderních zařízení. Proč šetřit na materiálu, lidech a energiích, když to samé udělá stroj za vás.

Řada společností už to ví a modernizuje své provozy ostošest. Trochu neprávem stojí často v pozadí modernizace kapitálu lidského. Teď pochopitelně nemám na mysli výměnu starých zaměstnanců za mladší či jejich kvantitativní nárůst. Mám na mysli posílení lidského kapitálu společnosti jako celku a to skrze firemní kurzy v Brně.

To, co by v nabídce pro zaměstnance každé moderní společnosti 21. století nemělo rozhodně chybět, jsou firemní kurzy angličtiny. Častokráte nadřízené překvapí, jak velká část jejich zaměstnanců se dostane do styku s anglickými texty, návody a popisky. I například zaměstnanci, jejichž pracovní náplň je založená na ryze manuální práci, musejí často pracovat se zahraničními stroji, instrukcemi a zakázkovými listy.

Těmto zaměstnancům firemní výuka jazyků umožní jejich každodenní práci vykonávat efektivněji a dosahovat při ní lepších výsledků. S trochou nadsázky se dá říct, že, obzvláště v zahraničních korporacích, by měla anglicky umět snad i uklízečka.

Kde hledat na jihu Moravy?

Na předcházejících řádcích jsem se vám snažil vysvětlit, proč se vám vyplatí firemní výuka jazyků. Kde ale najít společnost, která vám za vaše peníze poskytne nejlepší firemní kurzy v Brně? Aby vaši zaměstnanci mohli být nejlepší, musí se také učit cizí jazyk od těch nejlepších a suverénně nejlepší firemní výuka jazyků je na jihu Moravy od Jazykové školy PELICAN.

Je to hlavně díky jejich propracované metodě výuky cizích jazyků PALS (PELICAN Active Learning System), která čerpá ze společných projektů realizovaných spolu s partnery ze Západní Evropy. Firemní výuku angličtiny má PELICAN vyšperkované i díky kurzům euro angličtiny, které se zaměřují na anglický jazyk úředníků z Bruselu.

Máte tak jistotu, že vaši zaměstnanci porozumí i materiálům a podkladům napsaným vyškolenými byrokraty. To co dělá firemní kurzy jazyků od PELICANA jedinečné je jejich individuální přístup ke každému klientovi zvlášť.

Zkušený a vyškolený metodik navštíví vícekrát společnost před zahájením kurzů a na základě osobních rozhovorů a ústního testováni jsou vytvořeny firemní kurzy na míru požadavkům konkrétní společnosti, ale hlavně jejích zaměstnanců.

Investujte tedy do lidského kapitálu a brzy zjistíte, že firemní jazyková výuka v Brně od společnosti PELICAN nebude pro vaši společnost pouhým nákladem, ale investicí s relativně krátkou dobou návratnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient