Palivové dřevo je jedničkou mezi topnými materiály

Praskající dřevo v krbu není pouze romantickou vzpomínkou na minulost. Topení přírodními materiály, mezi nimiž hraje palivové dřevo jednoznačně prim, se opět vrací do módy. Důvody jsou dvojí – ekologické i ekonomické.

Hodně tepla za málo peněz

V porovnání s alternativami je palivové dřevo nejlevnější a současně se může chlubit vysokou výhřevností. Položka za vytápění bývá často na inkasu nejvyšší, není proto divu, že kdo může, sahá po dřevu či briketách, aby tak každoměsíční náklady snížil. Navíc se jedná o obnovitelný zdroj energie a jeho spalování nezatěžuje životní prostředí. Kouř ze dřeva neobsahuje žádné škodlivé složky a popel dokonce najde využití při hnojení záhonů. I mnoho domácností, které si zvolily jiný primární způsob vytápění, používá dřevo doplňkově, jeho oblíbenost tedy stále více stoupá.

Není dřevo jako dřevo

Mezi druhy palivového dřeva je v současnosti dosti velký výběr. V zásadě je lze rozdělit na dřevo tvrdé (dub, buk, akát, javor, jasan, bříza, habr, třešeň, bříza) a měkké (olše, borovice, smrk, topol, lípa). Obecně platí, že na zatopení je vhodnější měkké dřevo, které však rychle hoří, proto byste ho posléze měli nahradit tvrdými dřevinami. Na trhu jsou dostupné i mixy různých druhů dřeva, oblíbená je například varianta smrk/borovice.

Jde to i bez námahy

Samozřejmě se najdou i lidé, kteří dřevo kategoricky odmítají. Většinou je to proto, že mají topení dřevem spojené s obrovským množstvím práce. Nejdřív je třeba sehnat klády, které se musí nařezat a naštípat na polena. Pak přichází problém s jejich uskladněním, protože většinu druhů dřeva je třeba rok nebo dva sušit, jinak by špatně hořely. Tomu všemu se však můžete snadno vyhnout, pokud si objednáte již naštípané a nasušené dřevo v paletách. Palivové dřevo Praha od společnosti Optimtop právě takovou možnost nabízí, a to dokonce s dopravou zdarma již od jedné objednané palety.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient