Školení BOZP a PO

Školení bezpečnosti práce a požární ochrany je povinné a zaměstnavatel by ho měl zajistit všem svým zaměstnancům. Bohužel však není výjimkou, že se zaměstnavatel snaží tato školení zmanipulovat. To probíhá tak, že jsou proškoleni pouze vedoucí zaměstnanci a ostatní pouze podepíší papír, kterým účast potvrzují. Tyto praktiky však naštěstí z pracovišť postupně mizí a zaměstnavatelé své povinnosti plní.

Jak by měla školení probíhat?

Nikde není přesně stanoveno, jak často by školení zaměstnanců mělo probíhat, ale má se opakovat v pravidelných lhůtách podle toho, jak to vyžaduje povaha dané práce. Četnost školení je tedy prakticky na zvážení zaměstnavatele. Stejně tak si může zvolit způsob školení. V současné době existuje několik způsobů zprostředkování školení BOZP a PO zaměstnancům. Asi nejběžnějším je školení přímo na pracovišti za přítomnosti lektora. To se koná zpravidla ve velké zasedací místnosti, kam jsou svoláni všichni zaměstnanci. Samotné školení probíhá několik hodin, aby se vše stihlo v jeden den. Výhoda této metody školení je především v tom, že šetří čas a peníze na přepravu zaměstnanců. Druhým způsobem je školení mimo pracoviště ve specializovaném školícím centru. Zde jsou však mnohem vyšší náklady na samotné školení. Sice ušetříte za plat a dopravu pro lektora, ale mnohem více investujete do cesty a případně i ubytování zaměstnanců.

Školení pomocí e-learning

Nejnovější a zatím zřejmě méně používanou metodou je školení požární ochrany a bezpečnosti práce přes internet pomocí e-learningu. Oproti výše zmíněným je mnohem méně finančně i časově náročné. Navíc máte jistotu, že se jej zúčastní všichni zaměstnanci, každý podle potřeby a jak mu to čas dovolí. Díky tomu na tuto formu školení začíná přecházet čím dál více firem. Navíc tímto způsobem může probíhat i školení první pomoci či školení řidičů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient