TRPÍTE KINETÓZOU? TADY JE PÁR TIPŮ JAK S NÍ BOJOVAT!

Kinetózou, jinak také nazývanou jako nemoc z pohybu, trpí velké procento lidí. Pojem nemoc není na správném místě, jedná se spíše o velmi nepříjemný pocit nevolnosti, který může být doprovázen až zvracením. Tento pocit vzniká při jízdě v jakémkoliv dopravním prostředku, hlavně v autě či autobuse.

Hlavní příčinou kinetózy je setkání dvou protichůdných vjemů. Oči, jakožto zrakový senzor vnímají vnitřek auta, který se nehýbe. Za to vestibulární systém, který se nachází ve středním uchu, vnímá pohyb. Pohyb, který je zapříčiněn zatáčkami, nerovnostmi na silnici, bržděním apod.

Ukážeme si 6 tipů, které pomáhají!

Tady je pár rad, jak si cestu zpříjemnit, aniž byste museli použít nějaké farmaceutické produkty:

  1. Sedněte si dopředu.

Tím, že budete sedět vepředu, budete nuceni více sledovat cestu a nebudete mít čas věnovat se vnitřku auta. Malé rozptýlení ve formě povídání si s řidičem rozhodně neuškodí.

  1. Sledujte okolí a pustě si hudbu.

Pokud se Vám nepoštěstí sednout si dopředu například z důvodu dalšího cestujícího, který trpí ještě horší verzí kinetózy než vy, tak se nebojte. I vzadu můžete sledovat cestu a okolní přírodu z okýnka. Určitě Vám neuškodí navodit si pocit relaxace například puštěním nějaké hudby do sluchátek, abyste přestali vnímat zvuky auta.

  1. Zkuste usnout.

Pokud jsme neměli zrovna nejlepší noc ohledně spánku tak to dospěte. Zkuste tu kinetózu jednoduše zaspat. Vzhledem k tomu, že tahle „nemoc“ Vám čtení knihy či sledování filmů moc nedovolí, tak Vám ani nic jiného nezbývá.

  1. Řekněte si o pauzu.

Nebojte se poprosit řidiče o krátkou pauzu. Určitě pro Vás raději udělá přestávku, než aby uklízel nemilé překvapení všude po autě. Projděte se na čerstvém vzduchu a dejte si jednoduše od té cesty pauzu.

  1. Zázvor. Zázvor. Žvýkačka.

Stará babičkovská rada. Před jízdou jednu lžičku zázvoru. Pokud si někdo z Vás myslí, že by to nezvládl, tak určitě pomůže i zázvorový čaj. Prodejné jsou i zázvorové žvýkačky či lízátka.

  1. Zahrajte si na pštrosa.

Trik, který se mi také osvědčil, je změna polohy. Konkrétně předklonění a položení hlavy do klína či přímo mezi nohy. Žaludek tak něžně „spacifikujete“ a budete mít lepší pocit kontroly.

Tohle byly nejosvědčenější triky, které na kinetózu pomáhají. Doufám, že pomůžou i vám a kinetóza u vás dřív nebo později zmizí nadobro. Ovšem než se naučíte jí 100% ovládat, doporučuji mít vždy po ruce nějaký ten pytlík.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient