Když se Čechům sáhne na máslo

Za minulého režimu věděli, jak na to. Na ceny potravin se prostě nesahalo, stejně jako na jejich kvalitu. Navíc nebylo v obchodech moc co koupit. S plným žaludkem se lépe snáší utahovaná oprátka. To už nyní neplatí. První se rozprodaly a pozavíraly všechny podniky, uzavřela se veškerá rostlinná i chovatelská produkce a o soběstačnosti se již nedá mluvit. Co nedokáže cizák odkoupit, dovede k dokonalosti ptačí chřipka a africký mor prasat zázračně se objevující v uzavřených oblastech a následně vybité chovy. Závislost na EU je do nebe volající a stoupá. Kladeny jsou podmínky. Přijměte naše požadavky a dostanete najíst. Co budeme dělat, až přijde hlad je ve hvězdách. Možná se nyní zdá, že to je zahnáno trochu do krajností. Budoucnost vše ukáže.

Jak to bylo v červnu

V červnu zdražení másla v ČR řešilo i Ministerstvo zemědělství a vyžádalo si analýzu od Evropské komise, cena ale dále stoupá. Psalo se, že za poslední rok zdražilo máslo o více než 10 korun, a že cenu másla zvedá zájem o evropské máslo na světových trzích a nedostatek smetany. Cena se dostala notně nad 40 korun. Předpokládalo se ale, že cena vydrží 2 měsíce a ve druhé polovině roku bude klesat. To se nestalo. Kilo másla v červnu stálo 187,5 koruny, tedy o 12 % více než v květnu a dokonce o 43 % víc než před rokem. Kostka másla průměrně stála 47 korun, jak sdělil Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu.

Podle Českého statistického úřadu stálo v červnu 2016 máslo průměrně 32,97 koruny za 250 g, což bylo nejméně od roku 2012 a důvodem byla mléčná krize. V červenci byl litr mléka v průměru za 6,10 koruny, na konci roku to bylo 7,50 koruny, v dubnu byla cena 8,23 koruny. Pak přišla zpráva, že čeští producenti sníží výrobu o tisíce tun a za to dostanou peníze z EU. No není to pokus o to, srazit nás na kolena a udělat nás ještě více závislé na dovozu? Podle ČSÚ je v ČR 52 % domácí spotřeby dováženo.

Jak to bylo v červenci

Za 250 g dáte 50 korun i víc a ze statistik Českého statistického úřadu vyplývá, že mezi loňským a letošním červnem máslo podražilo o 43 %. Rostou také ceny potravin, v nichž má právě máslo významný podíl. Poptávka po mléčných produktech se v minulých letech snižovala a farmáři se zbavovali dojnic. EU včetně ČR tento trend dokonce podporovala z veřejných peněz. Zatímco farmáři v minulých letech dostávali své dotace na chovy dojnic, v posledním roce jim naopak EU platily za to, že dodávky mléka na trh snižují. Chovatelé se také zaměřili na plemena dávající mléko s menším množstvím tuků, aby vyhověli požadavkům na nízkotučnou stravu. Z mléka tohoto skotu nezískáte tolik smetany ani másla. Jak prosté.

Jak to bylo v srpnu

Rekordní cena másla a luxus už není kaviár, ale máslo na chleba. Běžně je vidět ceny přes 50 korun, někde klidně i více. Na výrobu 1 kg másla je zapotřebí 25 až 30 l mléka, na výrobu sýra 10 až 15 litrů. Cena másla se může v nejbližší době ještě vyšplhat i na 60 až 70 korun za kostku, jak se psalo v srpnu. Pro cenu másla prý ale snad existuje nějaká hranice. Psalo se, že ve většině zemí EU již začaly klesat ceny mléka 4 měsíce po sobě, což se s odstupem projeví i v cenách másla. Máslo je ale vykoupené v mnoha obchodech, i když jeho cena rapidně stoupá.

Průměrná cena másla v ČR stoupla na 52,35 koruny za 250 g.  Za poslední měsíc kostka másla zdražila o 2,09 koruny, tedy o více než 4 %. Ve stejném období loňského roku se máslo prodávalo v průměru za 36,23 koruny. Za poslední rok máslo zdražilo téměř o 44,5 %. V posledních letech bylo v polovině srpna nejdražší v roce 2014, kdy 250 g stálo 39,90 korun. Ceny dále rostou.

Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017

Máslo kdysi stávalo i 3,50 Kčs. Spotřeba másla po válce rostla. Tehdejší režim významně podporoval mlékárenský průmysl a spotřeba másla byla 10 kg na obyvatele. Po v roce 1989 se jeho spotřeba prudce snížila až ke 4 kg na osobu díky vzrůstající oblibě margarínů a vlně brojení proti máslu jako nezdravé potravině. Po roce 2000 se spotřeba másla začala opět dostávat nahoru a v roce 2015 průměrný Čech spotřeboval ročně 5,5 kg másla. Ročně za něj dal asi 786 Korun.

ČSÚ uvádí, že v roce 1985 stálo máslo 40 Kčs za kg, to je 10 Kčs za balení. Dnes vyjde máslo přibližně 200 Kč za kg a cena másla se pohybuje kolem 50 Kč za balení. Průměrná měsíční hrubá mzda v roce 1985 činila 2 920 Kčs, v prvním kvartálu 2017 činila 27 889 Kč. Za hrubou měsíční mzdu si dnes koupíme téměř 140 kg másla, v roce 1985 jsme si za průměrnou měsíční hrubou mzdu koupili přibližně 1/2 , tedy 73 kg. Stejné množství másla jako průměrný občan v roce 1985 si může dovolit každý, kdo má měsíční hrubou mzdu 14 600 Kč a vyšší. Pokud bychom zachovali poměr cena/mzda z roku 1985 stálo by dnes máslo 95 Kč.

Ideální cena másla a bojkot

Ideální cena másla je pro 4 z 5 Čechů do 40 korun. Polovina lidí si jej v obavě z možného dalšího zdražování koupí do zásoby, nebo o tom přemýšlí. Celkem 3 z 10 Čechů by si jej nakoupili v tuzemsku a každý 5. až 6. by se máslem zásobil raději v zahraničí.

A tak z toho vyplývá, že v podstatě křičíme zbytečně. A pokud se nám to nelíbí, můžeme se začít chovat jako silní spotřebitelé. Zatlačit na obchodní řetězce bojkotem určitých produktů. Když máslo nekoupíme, bude muset cena dolů. Tak se ale český spotřebitel nechová. V jakémkoliv obchodě, kam přijdu, je regál s máslem prázdný. Tak si to opět děláme sami. Proč by se zlevňovalo, když lidé kupují?

Zdroj: Zdražení másla v Česku řeší i ministerstvo. Nezlevní ani přes léto

Zdroj: Máslo stojí majlant. Hledá se kulak, který to spískal

Zdroj: Rekordní cena másla! Zdraží ještě, nebo půjde cena dolů?

Zdroj: Šok! Čeká nás prudké zdražení másla a smetany!

Zdroj: Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017. Proč stojí máslo 50 Kč?

 

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient