Novela o zbraních narazí a zřejmě neprojde

chovanec

Ústavní komise Senátu již v minulosti označila ústavní novelu o legálním držení zbraní jako nepotřebnou a škodlivou. Upozornila i na to, že by dokonce mohla národní bezpečnost zhoršit. Komise upozornila na určitou „dvoukolejnost“ novely. Právo na držení a nošení zbraně i střeliva je prý vztaženo jen k účelu ochrany republiky. Kdo by chtěl mít zbraň pro vlastní obranu, tomuto základnímu právu novela podléhat nebude.

Švejkování

Předsedkyně senátní ústavní komise Eliška Wagnerová – za stranu Zelených k předloze uvedla, že ústavní právo držet zbraň mají pouze v USA, v Guatemale, Mexiku a na Haiti. V České republice nemůže být o tradici držet zbraň řeč a takové argumenty, jaké byly uvedeny jsou podle ní „karikaturou rázu švejkovského“.

Cíle novely podle autorů

Cílem novely, jak uvedli autoři z řad ČSSD, ANO, KSČM a ODS, ale není zakotvení držení zbraní jako základního práva. Jde o to, aby lidé případně mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu, než mohou být uloženy úplně všem. Česká republika by tak výslovně uznala, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je jasnou součástí zajišťování jeho bezpečnosti. Sněmovna tuto novelu schválila, nyní ji posuzuje horní komora.

Účelem novely je přece moci se bránit. Pokud nám stoupají markantně ceny potravin, což ještě přijde minimálně o 20 % a více, jak už se otevřené šíří i v médiích, sami si je nevyrábíme a jsme závislí na dovozu, který se z jakýchkoliv důvodů může utnout doslova ze dne na den, začíná být zle. Čeká nás plnění kvót, otevřené hranice a lidé bez zbraně. Zbudou nám prázdné ruce a hlad. Ostatně varovných signálů je kolem nás mnohem více.

LB 9201 Praha 7 11 2013 Milan Chovanec

Konec novely o zbraních

Naděje ministra vnitra Milana Chovance za ČSSD a celé skupiny poslanců z ČSSD, ANO, ODS, KSČM i lidí, co petici podepsali, na rychlé schválení tzv. ústavní zbraňové novely pomalu padá. Podle reakcí části členů horní komory není zcela vyloučeno, že změna neprojde. To znepokojuje držitele zbraní, kteří do Senátu zaslali petici se 40 000 podpisy. Zastánci změny peticí varují před evropskou směrnicí, na kterou ostatně již vnitro počátkem srpna podalo žalobu. Onen štít proti evropské směrnici, kdy poslanecká sněmovna, vláda i český stát vyslali jasný signál, že se svých občanů nebojí, Senát nakonec nechá asi padnout.

Novela ústavy měla umožnit držitelům legálních zbraní jejich použití na obranu země, třeba proti teroristickým útokům, které sílí všude v Evropě. Do parlamentu ji neposlala vláda, ale Milan Chovanec v rámci poslanecké iniciativy, která našla ve Sněmovně velkou podporu. Ke konečným změnám ústavy je třeba v dolní komoře souhlasu nejméně 120 poslanců, a ty v červenci získala dost lehce. Senát má 81 členů a nutný je souhlas 3/5 přítomných. Současně platí, že se na změně musí shodnout obě komory a nemohou se přehlasovat.

Když nastoupí paradoxy

Senát nemusí s projednáním spěchat, jak upozornil šéf horní komory Milan Štěch za ČSSD. Na řadě je projednání petice ve výborech a na veřejném slyšení na úrovni pléna a ani Štěch nepotvrdil, jak bude hlasovat, zda pro schválení, či nikoliv. Václav Láska jako zpravodaj výboru k novele navrhl, aby její projednávání bylo odloženo do předložení tzv. prováděcích zákonů, které vnitro slibovalo dodat, ale zatím nepředložilo. Jiří Dienstbier se zase obává, že jde o nebezpečný signál pro určité paramilitární skupiny, které v lesích trénují ochranu hranic a údajně plánují vystřílet vládu a parlament. O jiných nebezpečích, kterých se obávají sami lidé, se ale nemluví.

Když padá možnost se bránit

Své výtky dříve vyslovilo i Ministerstvo obrany, civilní kontrarozvědka, či šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, který řekl, že přijetím novely by ČR bylo jedinou evropskou zemí, která by měla takovou úpravu na ústavní úrovni. Zdá se vám to jako argument? Bojíme se být první, ale nebojíme se vzít lidem možnost se bránit. Podle člena komise a předsedy výboru pro zahraniční věci a bezpečnost Františka Bublana za ČSSD se část senátorů snaží zabránit přijetí novely. A podle mnoha ozývajících se hlasů je jasné, že to povede k nelegálnímu držení zbraní.

Zasahování do práva umožňujícího bezúhonnému občanovi nabytí a nošení zbraně související s jeho svobodou a principy demokratického státu, jak to EU nyní dělá, je pro naše lidi nebezpečné. Možnost každého občana ČR na efektivní a spravedlivou obranu by měla zůstat zachována. Kdyby se Český občan necítil ohrožen, nechtěl by zbraň. Téměř tři dekády po oné „Sametové revoluci“, nikdo zbraň nepožadoval.

Zdroj: Nad zbraňovou novelou se pomalu zavírá voda

Zdroj: Novela o zbraních narazí v Senátu? Obsahuje švejkovské argumenty, říká Wagnerová

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient