Vyberte si svou bolest

Neptejte se v životě, co si chcete užít, kam se chcete podívat a co chcete dokázat. Plány se vám tisíckrát změní, někdy v setině vteřiny. Ptejte se, jakou bolest jste schopni v životě nést. To, kým se během života stáváme, se utváří a definuje tím, jakou bolest jste schopni unést, a co jste schopni obětovat. Můžete si užívat každodenní boj při tréninku, kdy běháte a připravujete se na maratón. Můžete rýsovat svaly a užívat si slávu vynikajícího kulturisty. Můžete si užívat odpolední a večerní školu a víkendové semináře a pak získat svou práci snů. Můžete si užívat dlouhé pracovní víkendy a pak stát na vrcholu nejúspěšnějších a nejbohatších lidí světa.

Musíte se ale naučit užívat si cestu plnou pracovních hodin, zatímco jiní budou grilovat na zahradě, opalovat se na plovárně, bavit se na párty, chodit do kina a do divadla. Na samotném vrcholu stojí ti, co umí milovat oběti a bolest. Ti, co se naučili bolest a oběti vnímat jako nástroje ke svému cíli. Nevnímají je jako negativní. Jde opět o naše pocity a emoce. O náš přístup a úhel pohledu. Bolest může být pro někoho pozitivním a pro jiného negativním zážitkem. Věci a dokonce pocity mají takovou hodnotu, kterou jim my sami dáme.

A právě ty bolesti, potíže, oběti a překážky, které lze vnímat jako výzvy, určují nakonec naše úspěchy. Naučili jsme se totiž nemyslet a necháváme si podsouvat. Když někdo milionkrát řekne, že bolest je negativní, máme to za jasnou věc a nepřemýšlíme nad tím. Ale jak bylo právě popsáno, ani bolest není sama o sobě vždy negativním zážitkem. Ten, kdo utrpí úraz a rok dennodenně v bolestech cvičí, aby se postavil znovu na nohy, a nakonec se mu to podaří, bude svou bolest nakonec milovat, bude na ni hrdý, bude za ni vděčný a získá nepředatelnou zkušenost. A změní jej to. Protože nejvíc nás k lepšímu mění zážitky, které nějak poblouzněně vnímáme jako negativní.

Jde jen o to, jakou bolest si vyberete. Zda budete v životě bezdětní a bohatí a pak budete vnímat bolest závisti od ostatních a možná bolest z osamocení a lítosti nad tím, že jste si děti nepořídili, anebo si děti pořídíte a budete s lítostí sledovat milionáře na svých jachtách, kterým se děti nehodí do života. Buď budete umírat strachy, když bude mít vaše dítě horečku, nebo o to, že vám někdo ukradne auto či vybílí bankovní účet.

Je to pouze příklad, možností výběru omezení a bolesti je nespočet, ale vždycky tam ta omezení a bolesti v nějaké podobě prostě budou. Otázky, co kdybych se tenkrát rozhodl jinak? Ty na padnou každého. Lámat si nad tím hlavu je ale zbytečné. Omezení, bolest a jistá ztráta obětovaná na úkor zisku patří totiž ke štěstí, radosti a slasti. Není to pouze o vůli a odvaze. Není to jen o daru do vínku a dispozicích. Naše potíže stojí u zrodu našeho štěstí. A skrze ně v nekončící spirále života neustále stoupáme vzhůru až do úplného konce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient