Selhání a odmítnutí

Dvě slova, která bychom asi nejraději vymazali ze světa stejně jako pocity s nimi spojené. Vlastní pocit selhání, nemusí být nutně prohra. Znamená schopnost odkrýt a přiznat si vlastní nedostatky a s nimi spojená pochybení, abychom je mohli v budoucnu zlepšit. Poučit se z vlastních chyb je ten největší dar, zkušenost je zcela nepředatelná. Každý musí dělat vlastní chyby. Navíc opět záleží na úhlu pohledu.

Pokud vám něco prostě nejde, neznamená to, že jste k ničemu. Na světě neexistuje nikdo, kdo by uměl vše, komu by vše šlo a naprosto ve všem by exceloval. Je třeba jen umět uznat, že prostě něco neumíte, něco vám nejde a něco neděláte rádi. A naopak si umět přiznat a najít to, v čem jste dobří, co vám jde. Umět to vyzvednout, zviditelnit a prodat. Začít si vážit sami sebe.

Nic není na vždy

Odmítnutí je další bolest, která nás provází životem. Zahrnuje schopnost umět si vyslechnout ne, nechat se odmítnout a nesložit se z toho. Je třeba si uvědomit, že nikdo se nezavděčí všem. Nikdo není všem sympatický. Nikdo není ideál, jaký obdivují všichni. A pokud se občas vynoří nějaká obdivovaná celebrita či modla, buďte si jisti, že zdání klame.

V soukromí může být tak nesnesitelná, že byste ji nikdy neobdivovali. Tím nechceme říci, že je to naprostý klam. Jde vlastně o umění. Právě onen člověk umí potlačit své nedostatky a zná svoji hodnotu, kterou umí perfektně prodat a to se máte naučit i vy.

Definujte si, co stojí za to

Umění vyslechnout si odmítnutí je fakt, kterým si definujete, co ve vašem životě přijmete a co ne. Záleží na vás, co s tím uděláte. To vás pak vede k nutnému zamyšlení. A pokud budete důslední, zamyslíte se nad vlastní smrtelností. Pokud totiž budete denně žít s uvědoměním, že stejně všichni jednou umřeme, protože s tím jsme na svět přišli, uleví se vám.

Strach ze smrti je nesmyslný. Ona prostě přijde, je to jediná spravedlnost, která se dostane všem. Rozdílný je jen její způsob. A právě toto uvědomění vám pomůže udržet veškeré hodnoty života v té správné perspektivě. Nemá cenu si ten krátký čas ničit trápením a užíráním se. To že vás někdo odmítne, neznamená, že to udělá každý. A to, že se vám něco nepovedlo, ještě neznamená, že jste k ničemu.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient