Až půjdou děti na vysokou, už bude na něco pozdě

Jste ve středním věku, vaše děti jsou plnoleté, na vysoké škole, nebo právě odchází z domu? Jste v situaci, kdy si nemůžete uvědomit, kdo vlastně jste, co chcete a jak žít dál?

Tak tohle je přesně období, které často mnoho žen srazí na kolena. Ať už patříte mezi ženy, které se po na rození vašich dětí snažily neztratit sami sebe, nebo jste se plně oddaly rodině a mateřství, doba, kdy odchází děti z domu, je velkým zlomem v životě.

Mnoho žen si fakt, že ztratily svou vlastní osobnost, uvědomí až ve chvíli, kdy jejich děti odchází z domu. V den jejich plnoletosti, po vysoké škole nebo při stěhování k jejich partnerovi či partnerce do vlastního bydlení. Často nastane pocit prázdnoty. Žena si jen velmi těžce vzpomíná na tu bezstarostnou holku s velkými plány, která byla zábavná a do rána propařila celou noc. Snila o své pracovní kariéře, vlastním obchodě, restauraci, firmě nebo procestovaném světě. A dobře ví, že pokud s čímkoliv nezačne teď, tak už nikdy. Přijdou totiž přece vnoučata, která ji budou zase bezmezně potřebovat. Mnoho žen už se ale cítí unavených začít, nebo neví, co ony samotné vlastně chtějí. Léta dělaly jen to, co chtěli jiní.

Nejsme na tom stejně

Emancipace neemancipace, muž a žena na tom nejsou prostě stejně. Už se občas objeví bílá vrána v podobě muže, který se rovnocenně dělí o povinnosti v domácnosti i v péči o dítě. Nutno vzdát všem těmto mužům hold a s pokorou jim děkovat. Bohužel jich není mnoho. Ono už bohatě stačí bojovat v těhotenství, šestinedělí i při kojení s hormonálními výkyvy a poporodní depresí. Vyrovnat se se změnou postavy a najít si čas cvičit v době, kdy padáte na hubu, protože to vaše dítě jen brečí a snad vůbec nikdy nespí. Když to nějak zvládnete, kila shodíte, nezblázníte se a přežijete, není vyhráno. Řeší se otázka financí kvůli úbytku jednoho příjmu, malý byt, nedostatek času i hlídání a další potíže.

A do toho je ještě nutné vyřešit návrat do zaměstnání, kdy většinou jdete s pozicí dolů, protože spojit školku, nemoci, úkoly a kroužky s kariérou bez pomoci jde dost těžko. A když se rozhodnete s kariérou neuhnout, vyčítáte si, že zanedbáváte rodinu. A stále čas utíká. Pořád je něco třeba a rodina vás potřebuje. Pak jsou najednou ty děti pryč a vy si říkáte. A to už je jako všechno? Co budu dělat teď? Mám na to ještě sílu, energii, odvahu, peníze, zdraví? A mám jako stárnoucí žena, která už vzhledově nezapadá na stránky módních časopisů a žádný chlap se po ní neotočí, ještě šanci nějak v něčem začít? Opět je jen na vás se s tím poprat. A není to vůbec lehké.

Co se životem

Některá žena přemýšlí, jak stmelit prázdnotu ve vtahu. Jiná, zda vydrží sama, nebo zda někoho najde, když se rozhodne pro změnu. Mnoho žen si uvědomí, že získat konečně zase samostatnost a svobodu vůbec není k zahození. Mnohým se chlap do života už ani nevejde. Možná už nezdoláte K2, na něco snad ale ještě sílu máte. Pokud jste všechno odkládaly až do teď, už nečekejte. Cestujte, podnikejte, začněte sportovat, naučte se malovat nebo se přihlaste na jakýkoliv vzdělávací kurz. Žijte na plno. Na to nikoho nepotřebujete. Na nic se nevymlouvejte. Stačí jenom chtít a objevit v sobě sílu. Život nečeká.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient