Jak si spořit v roce 2018

koruny

U každého spoření je důležitá pravidelnost. Nevyplatí se peníze dávat doma do skříně. Podle odborníků je stále dobré peníze ukládat do banky. Na menší částky slouží likvidní produkty, jako úročený běžný účet, spořicí účet a krátkodobý termínovaný vklad. Zvolit je dobré i trojkombinaci.

Stavební spoření

Pokud můžete 6 let odkládat 20 000 korun, uvažujte o stavebním spoření. Využít státní podpory u stavebního spoření, které i přes nízké úrokové sazby nabízí ještě stále velmi slušný výnos, se pořád vyplatí. Státní podpora činí 10 % z roční úložky, maximálně 2 000 korun. Pro nejefektivnější využití je vhodné na účet zasílat měsíčně 1 700 korun. Stavební spoření nabízí roční výnosnost i více jak 3 %. Samotný úrok nejčastěji spořitelny nabízí kolem 1 %. Berte v potaz i poplatky a sankce za předčasné ukončení těchto smluv. Předčasně lze také ukončit smlouvu i dříve v případě finanční tísně a peníze vybrat. Počítejte pak ale se sankcí a odebráním celé státní podpory. Zároveň ale i celá řada spořitelen nabízí různé bonusy a akce, které mohou snížit poplatky a navýšit úrok. Peníze lze využít na cokoliv.

Spořicí účet

Spořicí účet inflace pevně usadila nad hranicí 2 % úročení. Peníze uložené na spořicích účtech přicházejí reálně o hodnotu. Banky nabízejí spořicí účty, kde zhodnocení maximálně přesahuje 0,5 %. Nejvíce je to 0,53 % ve Sberbank, která sazbu nabízí na vklady do maximální výše 300 000 korun. Když uložíte 100 000 korun, bude čistý výnos po odečtení 15 % daně za rok směšných 450 korun. Vyšší úrok nabízejí některé banky na spořicích účtech jako odměnu za využívání dalších služeb. Spořit na vlastní bydlení, důchod, studium dětí, dovolenou, nové auto nebo do rezervy je správné. Ke spořicím účtům, kde se zaměřte na výši úroku, pásma úročení, poplatky, minimální vklad i zůstatek.

Termínované vklady

Termínované vklady nabízí vyšší zhodnocení, ale nižší likviditu. Peníze nelze kdykoliv vybrat a finanční prostředky můžete mít k dispozici v předem zvoleném čase. Úrokové sazby na termínovaných vkladech jsou od 0,01 % až po 3,50 %. Banky mají jiné termínované vklady pro fyzické osoby, jiné pro podnikatele a právnické osoby. Výše úroku se odvíjí od délky trvání vkladu a od výše vkladu. Termínované vklady jsou ze zákona pojištěny do 100 % vkladu. Založení a vedení je zdarma. Nesázet jen na jednu kartu, odborníci doporučují. Bude-li to ale stačit, nikdo neví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient