S cílem nebo bez cíle

Máte něco, co vám babička, dědeček, otec či matka ukázali a vy to stejné chcete ukázat svým dětem? Anebo marně pátráte v paměti a nic takového tam není?

Pokud se babičkám, dědečkům či rodičům podařilo ve vás zapálit touhu získávat a následně předávat zkušenosti, je to super. Možná, že se také snažili a nepovedlo se jim to. Možná, že se ani nesnažili. Možná jste je jen nevnímali, nebo jste dostávali jen to, co jste nepotřebovali. Možností jsou tisíce. Možná vám tu touhu a vášeň předal někdo jiný. Pokud ale necháte zakořenit získané zkušenosti, necháte je vyrůst a předáte je dál, je to super. I když je zkušenost nepředatelná, vzít sebou někoho kamkoliv a dopřát mu společné zážitky lze. On pak získá zkušenosti vlastní. Jde o to ukazovat lidem cestu, otevírat dveře a nechat je růst.

Vzbuzení touhy

Někomu rodiče předali lásku k medicíně, biologii či právu. Někoho naučili milovat vodu, jiného hory nebo všeobecně přírodu. I když se to může zdát marné, je důležité předávat dalším lidem své zážitky, zkušenosti a sdílet názory na svět. Možná se pak láska k přírodě a touha po dobrodružství, kterou vám předali, zvětšovala a dál nespoutaně roste. Pak je jen třeba ji předat dál, aby neumřela. A ta vaše láska a touha pak možná v někom zapustí kořeny, on ji také nechá vyrůst, získá nové zkušenosti a zase vše předá dál.

Bez cíle

V době otevřených hranic, komunikaci po internetu a neomezených možností je přesto mnoho mladých lidí bez cíle a touhy poznávat svět i sebe. Někdo má strach, je znechucený dnešní společností, nebo nevidí žádný důvod k objevování. Nerozvíjí svoje zkušenosti ani sny. Nedopřává si zkušenosti a uzavírá se před celým světem. Nestává se tak obohacovaným o názory a pohledy na život od ostatních a je uzavřen před celým světem zapomíná i na to, co už nabyl. Pokud jste na sklonku života, je to pochopitelnější. Můžete být zlomeni svými nesplněnými sny, zásahy ostatních lidí a zklamáni osudem. Nejde o to se bát objevovat svět, i když obsahuje krásu i hnus. Je třeba překonat strach a opustit komfortní zónu. Neuzavírat se do vlastního vězení. Někdy je to ale zatraceně těžké. Možná ve vás ještě nikdo nezažehl tu touhu a je na vás, abyste ji zažehli vy sami.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient