Zlaté mince za cenu zlata jedině od vídeňské mincovny

nvestice do zlata stále patří k těm častým, neboť zlato si svou investiční hodnotu spolehlivě uchovává. Nyní se před českými investory otevírá možnost investice do zlatých mincí Wiener Philharmoniker.

Investování do zlata

Raženy jsou tyto unikátní mince v Rakousku, konkrétně ve Vídni. Vyrábějí se z ryzího zlata v hmotnosti troyské unce (1 Oz) a menších.

Mnozí investoři uvažují také o koupi slitků. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) však nevyrábí. Čeští investoři jsou proto závislí výlučně na produkci švýcarských rafinerií. Ty však byly nuceny v současné době svou činnost pozastavit kvůli pandemii koronaviru. Ačkoli se provoz začíná obnovovat, nabídka slitků stále zatím nestačí pokrýt poptávku.

Zlaté mince proto představují pro zájemce vhodnou alternativu. A mají i několik podstatných předností, kvůli nimž se o nich vyplatí začít uvažovat. Z pohledu investora je především výhodné to, že jsou mince ve srovnání se švýcarskými slitky levnější. Mince není nutné ze zákona číslovat a ve srovnání se slitky dosahují i výraznější hodnoty estetické.

Výhody zlatých mincí

Pro vlastníka je navíc klíčové to, že ve srovnání s klasickými numismatickými mincemi a produkty českých mincoven nemusí platit DPH nebo přidanou sběratelskou hodnotu. Mince se prodávají výhradně za cenu zlata a pro jejich vlastnictví neexistuje z titulu tuzemské legislativy jakékoli omezení.

Nejmenší mince jsou v současné době dostupné již za ceny od 5 000 Kč. Jsou tedy vhodné i pro drobné nebo začínající investory.

V tuzemsku lze mince světoznámé značky Filharmonik zakoupit přímo v Praze. V Obecním domě je dostupný specializovaný prodejce investičního zlata, jímž je firma Zlaté mince Numismatika. Zástupci prodejny taktéž potvrzují, že největší zájem je o mince v počtu 10 nebo 20 kusů v originálním balení. To se pečetí speciální fólií s hologramem, klient si tak může být jist, že si kupuje nové a neporušené balení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *