Vyplatí se koupit si pozemek a postavit dům?

Investice do vlastního bydlení je jeden z největších životních kroků. Představy každého z nás jsou navíc diametrálně odlišné. Po pěti letech v menším bytě jsme se rozhodli postavit si vysněný rodinný dům, ale museli jsme ujít značný kus cesty, protože sehnat pozemek za přijatelnou cenu je v současné době nadlidský výkon.

Prvně jsme hledali domy na prodej, ovšem žádný nám nevyhovoval buď lokalitou, nebo velikostí a dispozicemi. Začali jsme se tedy ohlížet i po pozemcích, abychom si postavili moderní novostavbu, která by naplňovala naše očekávání.

Pozemek je místo pro realizaci snu

Samozřejmě, kdybychom se zaměřili pouze na prodej domu, respektive jeho koupi, ušetřilo by nám to spoustu času. Stavba jako taková je časově i fyzicky náročná. I tak jsme se nenechali odradit.

Prvním důležitým úkolem bylo najít někoho, kdo nabízí prodej pozemku. Dívali jsme se nejen na nabídky soukromých prodejců, ale i realitních kanceláří. Ceny pozemků ve velkých městech jsou příliš vysoké, a proto jsme slevili ze svých nároků a začali jsme hledat pozemek i v obcích okolo Brna. Nakonec jsme našli pozemek, jenž nám vyhovoval vzdáleností od Brna, i velikostí a cenou.

Stavební pozemek už měl zajištěné napojení na inženýrské sítě a kanalizaci, ale některé pozemky na prodej sítě neměly, což by se pak realizace ještě více prodražila. Dále jsme si nechali udělat projekt na nízkoenergetický bungalov. Pozemek o velikosti 1 000 metrů čtverečních nás vyšel na 2 300 000 korun a výstavba rodinného domu na 3 600 000 korun.

Na co si dávat pozor při výběru pozemku?

Pokud si chcete koupit pozemek, dávejte si pozor na několik vlastností. Zajímejte se o napojení na inženýrské sítě a kanalizaci. Stejně tak si dávejte pozor na to, aby byl pozemek zapsán jako stavební parcela v katastru nemovitostí. Ověřte si také v územním plánu obce či města, zda je pozemek označen jako potenciálně vhodný pro stavbu. Pak se můžete pustit do práce. Výsledek stojí za to.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient